in

„13 неща, които психически силните родители не правят“ – един истински наръчник за възпитание

родители

Хората се справят (или не се справят) със скръбта си по различен начин, а от всички пътеки за преодоляване на големите загуби лично аз намирам писането за най-ефикасно. Може би затова харесах толкова откровеността на психотерапевта Ейми Морин, която никога не е крила мотивацията си да напише първата си книга – „13 неща, които психически здравите хора не правят“.

Бестселърът ѝ е пряк резултат от рака, с който е диагностициран нейният свекър Роб, а смъртта му отеква зловещо силно в Морин: тя вече е загубила своята майка, както и първия си съпруг, и просто не може да приеме факта, че друг неин много близък човек ще я напусне…

Първият ѝ импулс тогава, разбира се, е да се отдаде на самосъжаление, но ролята на жертва никога не ѝ е харесвала. Затова сяда и прави списък на 13-те неща, които психически здравите хора не правят, и го качва в блога си само и единствено с надеждата тези думи евентуално да помогнат някому.

Няколко дни по-късно става ясно, че текстът ѝ е прочетен и споделен от над 50 МИЛИОНА ДУШИ! Психотерапевтката е буквално озадачена – в крайна сметка, тя е написала статията като „писмо до себе си“ в един толкова труден, тежък момент, а последвалата едноименна TED лекция попада сред 25-те най-гледани за всички времена.

Останалото, както знаем, е история. Първата книга на Морин, издадена през 2014-а, се продава във феноменални тиражи по цял свят, преведена е на над 30 езика, а тайната се състои всъщност в човешкото отношение към тематиката, което изключва твърде академичен поглед и замеряне с цитати. Напротив: когато пише и обяснява, авторката го прави така, сякаш седите заедно на коктейли в уютен ресторант след работа и докато чакате храната, споделяте радости и проблеми от сложното ни съществуване на този луд, луд свят. Е, фактът, че Ейми Морин е професионален „доктор на душата“ също така помага и прави информацията достоверна, а съветите ѝ – благонадеждни.

Следват, разбира се, безброй въпроси от читатели, а сред най-честите са: „Как да научим и децата си на тези умения? Как да ги отгледаме стабилни и щастливи?“ Тази книга е всъщност отговорът! В „13 неща, които психически силните родители не правят“ Ейми Морин е споделила важни истини не само от професионалното си амплоа на психотерапевт, но и от опита си като дългогодишен приемен родител, и от житейските уроци на вече врял и кипял човек.

Това е истински наръчник за родители, който (колко освежаващо!) не е написан твърде приповдигнато и лигаво, нито ни обстрелва с клишета, а цели изграждането на полезни мисловни и поведенчески модели, благодарение на които детето ще може само да намира решения на проблемите си и да реагира адекватно във всевъзможни трудни ситуации. Защото всички искаме да възпитаме уверени деца, които ще успяват да откриват смисъл и щастие в живота.

Книгата е всъщност посветена на „всички, които се стремят да направят по-добър живота на децата“, а от страниците ѝ ще научите защо психически силните родители не оправдават мисленето на жертва, но не очакват и съвършенство от детето си; не позволяват страхът да определя действията им, не бъркат дисциплината с наказание и със сигурност не възпитават, водени от чувство на вина! Това са само част от разгледаните теми, а аз съм сигурна, че няма как да не се припознаете поне в няколко от ситуациите, които Ейми Морин толкова непринудено и увлекателно описва.

Истината е, че няма как да предпазим децата си от разочарования и провали (не е и нужно!), но със сигурност можем да им помогнем в развиването на умения, с които да посрещат трудностите, оставайки психически устойчиви и издръжливи.

Като майка, която принципно не подминава подобни трудове на световни светила в приложната психология, мога спокойно да заявя, че тази книга е една от най-добрите, които са излизали през последните години на нашия пазар. И със сигурност е добър повод да си припомним думите на социалния реформатор и писател Фредерик Дъглас: „По- лесно е да формираш силни деца, отколкото да поправиш увредени зрели хора.“

Оставам в очакване да видя и прочета какво ново ни готви 42-годишната американска авторка.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Хек с доматен сос

Хек с доматен сос

Красиви крака

5 лесни упражнения за слаби крака