in

13 любопитни факта за небостъргачите

Небостъргачите са много високи сгради, които се използват за различни цели – за офиси, жилищни сгради, търговски помещения и други. Като небостъргачи се определят сгради с височина над 100-150 метра. В миналото терминът се отнасял за сгради с над 10 етажа, като тези сгради започват да се строят през 1880-те години.

Вижте няколко любопитни факта за тези високи сгради:

1. „Небостъргач“ не винаги е означавало висока сграда

Думата „небостъргач“ преди била използвана за други неща. Най-ранното споменаване на думата е от 1788г., когато била използвана за описание на наистина висок кон, според Оксфордския английски речник.

До 1790-те лекар от Филаделфия използва термина, за да опише триъгълното платно на самия връх на мачтата на кораба.

2. В Азия има най-голям брой небостъргачи

Днес в Азия има най-много небостъргачи. Издигнати са 88 небостъргача в Китай само през 2018г. Интересното е, че строителите там използват изненадващо древен материал за скеле: бамбук. В Хонконг катерачите използват бамбукови стълбове и връзки, за да поставят скелето на място. Това е технологията на строителство от 1500 години.

3. Първият небостъргач

След Големия пожар в Чикаго от 1871 г., Home Insurance Company наема архитект Уилям Льо Барон Джени да проектира висока, огнеупорена сграда. Смята се, че Джени се вдъхновил да проектира стоманен скелет на сградата, след като жена му поставила тежка книга върху малка клетка за птици и установила, че клетката издържа тежестта. Днес сградата, проектирана от Джени, се счита за първия небостъргач.

4. Шпилът на Крайслер Билдинг бил таен проект

В края на 20-те години на миналия век автомобилният магнат Уолтър Крайслер и неговият архитект организират тайната конструкция на шпил, който добавя 40 метра височина към новата сграда на Крайслер, което я прави висока 320 метра. По този начин засенчват 280-метровата сграда на Bank of Manhattan Trust Building.

5. Емпайър Стейт Билдинг побеждава Крайслер Билдинг

Само 11 месеца след като Крайслер Билдинг бил коронясан за най-високият в света, той бил засенчен от Емпайър Стейт Билдинг. И все пак, когато е открита през 1931 г., по-малко от 25 процента от сградата е била заета. Дори наричат сградата „Empty State Building“.

6. Оцелял след падане от огромна височина

При гъста мъгла през юли 1945 г., бомбардировач B-25 се разбива в сградата. Четиринадесет души загинали, но 20-годишната Бети Лу Оливър пада от 75-ия етаж и оживява.

7. Проклятието на Пен 

В продължение на почти век във Филаделфия съществувало неписано правило: Никоя сграда не трябва да е по-висока от статуята на Уилям Пен, която се намира на върха на кметството. През 1987г. правилото е нарушено и е издигнат One Liberty Place, който е с височина 288 метра. Малко след това един от най-силните отбори на Филаделфия не печели шампионата и хората обвиняват новия небостъргач за това. Смятат, че това е проклятието на Пен. След това на върха на високата сграда е поставена статуя на Уилям Пен и „проклятието“ е премахнато.

8. Небостъргачите не бива да се мерят по етажи, а по височина 

Detroit Marriott в Renaissance Center е 221 метра висок и има 72 етажа, а John Hancock Tower в Бостън е с височина 240 метра, но има само 62 етажа. Когато става въпрос са сгради, височината се измерва в метри, а не с етажи.

9. Хеликоптерните площадки били задължителни

Години наред в Лос Анджелис било задължително всяка сграда с височина 22 метра или повече да има хеликоптерна площадка. Идеята на това правило била хората да могат да бъдат спасявани при пожар или друго бедствие. Архитектурата станала много скучна, заради това правило, тъй като всички покриви били плоски, затова накрая се приемат други правила за беопасност и това изискване е премахнато.

10. Най-големият небостъргач в света все още се строи

Кулата Джеда в Саудитска Арабия е новата най-висока сграда в света, която обаче все още е в строеж. Тя ще бъде с височина близо 1 километър.

11. Най-високата структура в Съединените щати

Най-високата структура в Съединините щати не е небостъргач, а телевизионна кула, но е с височина над 600 метра. Кулата се намира в Бланчард, Северна Дакота.

12. Някои небостъргачи са проектирани така, че да могат да се люлеят

Всъщност повечето небостъргачи се люлеят при силен вятър. Уилис Тауър в Чикаго е един от тях и при силен вятър движението му стига до 1 метър настрани. Някои строители слагат допълнителен товар на покрива на сградата, който да ограничава люлеенето.

13. Франк Лойд Райт, най-известният архитект в Америка, е създал само 1 небостъргач

Райт е считан за най-великият архитект на 20-ти век. Той има над 1100 проекта, но е създал само един небостъргач. През 1956 г. нефтен магнат Харолд С. Прайс поръчва 19-етажната Price Tower за централата на компанията си в Бартлесвил, Оклахома. Това е единственият небостъргач на Франк Райт.

  • Искате ли да живеете в небостъргач?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Стресът – тихият убиец

Снимка: Instagram/dukeandduchessofcambridge

Сладките прякори на принцеса Шарлот и принц Джордж