in

12 „факта“ за Facebook, които не са верни

facebook

Спомняте ли си онова време, в което се говореше, че Марк Зукърбърг подарява акции на Facebook ако „харесате“ и „споделите“ съобщението му „Благодаря“. Това, разбира се, не е истина, както и много други неща, свързани със социалната мрежа. Вижте 10 от тях:

1. Facebook предоставя на братята Кох вашите потребителски данни

Factcheck.org (безпартийна, нестопанска организация, защитник на потребителите) работи с Facebook, за да идентифицира вирусни фалшиви новини и да помогне на читателите да ги разграничават. Наскоро те забелязаха фалшивата новина, че изследователска инициатива ще даде на братята Кох неограничен достъп до потребителски данни на Facebook. Фондация Чарлз Кох е само един от многото спонсори и изследователите използват само анонимни данни.

2. Може да контролирате това, което се показва на вашия нюзфийд

Вероятно преди няколко месеца сте чули, че Facebook създаде нов алгоритъм, който ще ограничи това, което виждате само до 26 приятели. Това не само че не е вярно, но би било странно бизнес решение за компанията.

3. Краят на Facebook е близо

Наскоро се появи видеоклип, в който Марк Зукърбърг заявява, че ще закрие социалната мрежа. Още когато човек се загледа в устата му, разбира, че той не казва подобно нещо. Клипът е замислен като сатира и е направен от хора, които не са свързани с Facebook.

4. Вашите публикации са публични, защото Facebook е публична компания

Статутът на Facebook като публична компания няма нищо общо с естеството на вашите публикации. Вие можете да ограничите кой да ги вижда в настройките за поверителност.

5. Профилът ви е напълно частен

Бизнес моделът на Facebook зависи от споделянето на информация за потребителския профил. Ако сте си направили труда да прочетете условията на услугата, ще разберете, че профилът ви не е напълно частен.

6. Можете да промените начинът, по който Facebook използва вашата информация

Това, с което сте се съгласили в условията на услугата, дава право на компанията да използва публикациите ви както намери за добре.

7. Можете да промените начина, по който се използва инфорамацията ви, като заплатите такса

Всички твърдения, че можете да получите абонамент за Facebook, който ще запази информацията ви поверителна, просто не са верни. Facebook е безплатен и така ще си остане, твърдят от самата социална мрежа.

8. Ще се появи бутон „Не харесвам“

Facebook никога няма да има бутон „Не харесвам“ и ако някога ви бъде предложена възможност да получите такъв, вероятно сте на път да бъдете измамени да разкриете личната си информация на някой, различен от Facebook.

9. Наблюдават ви

Преди време се появиха предупреждения, че има таен списък с непознати, на които се плаща да следват публикациите ви. Предполага се, че можете да ги намерите, като използвате връзка към „Facebook Security“ и следвате конкретни инструкции. Въпреки че е вярно, че хора, които не са ваши приятели, могат да следват страницата ви в социалната мрежа, това може да се случи само с публикациите, които сте задали като „публични“. Тези хора се наричат последователи и ако не искате да имате такива, може да настроите акаунта си да не разрешава последователи.

10. Можете да тествате сигурността на вашия акаунт

Чували ли сте, че ако въведете „BFF“ в коментар и той стане зелен, акаунтът ви е защитен от хакване, а ако това не стане – вие сте уязвими? Това е абсолютна лъжа. Никакви думи, които въвеждате, няма да тестват сигурността на вашия акаунт. Ако смятате, че той е уязвим, просто сменете паролата си.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лека нощ

10 техники за релаксация, които ще ви помогнат да заспивате по-бързо

Зеленчуци

Кои са 10-те най-здравословни зеленчука?