in

12 неща, които никога не бива да ядете в ресторант

Ресторант

Макар че обикновено храната, приготвена от професионални готвачи, е много по-вкусна от тази, която си приготвяме сами вкъщи, има неща, които е добре да не поръчвате, когато се храните навън.

Ето кои са храните, за които трябва да внимавате:

1. Зелени салати

Айсберг

Зелените салати, като маруля, айсберг и т.н., съдържат голям брой микроби и замърсявания. Имайки предвид количествата салата, които се приготвят в ресторантите, съвсем логично е, че не се измиват много добре.

Добре е зелените салати да се накисват за определено време във вода, след което да се измиват внимателно лист по лист. Ако искате да хапвате добре измита и почистена салата, по-добре е да си я приготвяте сами.

2. Бестселърите от менюто

Меню

Вероятно си мислите, че най-поръчваните ястия се приготвят с най-пресните продукти. Но това не е така. Обикновено готвачите си правят заготовки за най-поръчваните ястия, за да могат да изпълняват поръчките по-бързо.

Ако изберете по-малко популярно ястие, вероятно ще бъде приготвено на момента, което е по-добрият вариант.

3. Вода от чешмата

Вода

Има заведения, които слагат гарафа с вода на всяка маса. Имайки предвид, че водата стои на доста висока температура дълго време и е в отворен съд, възможно е да има бактерии в нея. По-добре е да си поръчате бутилирана вода или поне да помолите да ви сипят нова, по-прясна вода.

4. Безплатните ядки, чипс и други снаксове

Ядки

В някои заведения сервират купички с ядки, чипс или някакви хапки безплатно, като комплимент от заведението. Макар че на пръв поглед звучи чудесно, тези купички не се сменят след всеки клиент. Обикновено се допълват и се оставят за следващите клиенти. Освен това на края на вечерта всичко се събира в голяма купа и се оставя за следващия ден.

5. Месо с кокал

Месо кокал

Месото с кокал е по-трудно за готвенете, тъй като често отвън изгаря, а отвътре остава сурово. За разлика от недобре сготвеното говеждо, неизпеченото свинско или пилешко е доста опасно.

Освен това по пържолите с кокал има по-малко месо, така че има много причини да си поръчвате пържоли без кокал.

6. Ястия със сос

Сос

Често ресторантите поръчват повече продукти, отколкото са им необходими, за да избегнат свършването на храната по средата на вечерта. Останалите продукти, които са в срок на годност, но просто вече не са пресни, се превръщат в различни ястия, най-вече такива със сос. Идеята е вкусът на месото да се замаскира със соса.

7. Руло „Стефани“

Руло Стефани

Обикновено в това ястие има повече плънка, отколкото месо и често се използва не особено прясна кайма. Вкусът се замаскира с много подправки и готово. Ако искате да хапвате кайма, по-добре е да поръчате кюфте или бургер.

8. Риба и морски дарове

Риба

Добре е да си поръчвате риба и морски дарове само на местата, на които сте сигурни, че са пресни. Няма никакъв смисъл да си поръчвате риба в ресторант, който е далече от морето, тъй като е повече от ясно, че рибата е замразена. Замразената риба е безвкусна.

9. Сладолед

Сладолед

Освен ако не е екзотичен или направен на място, не си струва да си поръчвате сладолед в ресторант. Ако сладоледът, който предлагат, е обикновен сладолед, който можете да си купите и от местния магазин, няма никакъв смисъл да плащате тройно за него в заведение.

10. Пилешко

Пилешки крилца

Консумирането на пилешко месо в ресторант не е опасно, стига да е изпечено добре, но е малко безсмилено. Пилешкото е евтино месо, което се приготвя лесно и можете да си го сготвите вкъщи също толкова добре. Поръчвайте си по-интересни ястия, които не можете да си приготвите сами.

11. Пица

Пица

Пицата е златна мина за ресторантите: евтини съставки и големи надценки. Освен ако не става въпрос за хубава пицария, в която пиците се пекат на пещ и се използват наистина хубави продукти, няма никакъв смисъл да си поръчвате пица в ресторант.

12. Безплатен хляб

Хляб

Подобно на купичките с ядки, има заведения, които слагат панери с безплатен хляб. Този хляб обикновено е твърд и стар. Точно както при ядките и чипсовете, не се слага нов хляб за всеки нов клиент. Ако искате да хапвате пресен и топъл хляб, поръчайте си отделно.

  • Консумирате ли тези храни в ресторантите?

    Ресторант
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

рудолф нуреев

Злият гений на Рудолф Нуреев – живот в крайности

Крем супа от сьомга

Супа от сьомга „Лохикейто“