in

12 невероятни факта за слънчевите затъмнения

слънчево затъмнение

Днес се очаква да станем свидетели на частично слънчево затъмнение, при което Луната ще премине пред слънчевия диск, а част от Земята ще остане под лунната сянка. В България явлението ще започне около 12:30 часа и ще продължи два часа и половина, а у нас процентът на закриване от Луната ще варира между 31-39%.

По този повод ще ви разкажем някои невероятни факти за слънчевите затъмнения:

1. Всяка година на нашата планета има поне две слънчеви затъмнения и до 5 частични, пръстеновидни или пълни слънчеви затъмнения.

2. Хората, които живеят на Северния и Южния полюс, могат да видят само частични слънчеви затъмнения.

3. Най-голямата продължителност на пълно слънчево затъмнение е 7 минути и 30 секунди.

4. Слънчевите затъмнения се прогнозират благодарение на периода сарос. Той се състои от 223 синодични месеца (около 18 години). След всеки период те се връщат около същата относителна геометрия.

5. Най-безопасно е да гледате слънцето при пълно слънчево затъмнение, тъй като тогава луната блокира напълно слънчевия диск и е почти толкова тъмно, колкото през нощта.

6. Трябва да внимавате когато наблюдавате частично слънчево затъмнение, тъй като взирането в него може да доведе до сериозно увреждане на очите и дори до слепота. Не е желателно да го правите с просто око, без специални средства.

7. Големината на затъмнението е частта или „площта“ от диаметъра на слънцето, която е покрита от луната. Фракцията от ъгловия диаметър на небесното тяло при затъмнението се нарича „магнитуд на затъмнението“. Големината на пръстеновидното или частично слънчево затъмнение е между 0,0 и 1,0, докато величината на пълното слънчево затъмнение трябва да бъде по-голяма от 1,0 или равна, а цикълът на величината на слънчевото затъмнение е сто петдесет и девет години минус седемнадесет дни.

8. Затъмненията на Марс са нещо обичайно и всяка година има стотици слънчеви затъмнения. Луните на Марс (Фобос и Деймос) са по-малки и там са възможни само частични слънчеви затъмнения.

9. Най-много затъмнения има на Уран, Сатурн, Нептун и Юпитер, тъй като те имат много луни – Уран (27), Сатурн (62), Нептун (14) и Юпитер (79). Най-честите затъмнения са на Юпитер, но планетата е 1300 пъти по-голяма от Земята и затъмненията изглеждат като малки точки.

10. Меркурий и Венера нямат затъмнения, тъй като нямат луна, но са забелязани да преминават през слънцето. Всеки век Меркурий има средно 13 транзита, а Венера се появява по двойки, разделени с интервал от 8 години, като всяко събитие се случва по-малко от веднъж на век.

11. Плутон има 5 луни, като най-голямата Харон е регистрирала множество затъмнения с продължителност повече от един час на затъмнение. Поради огромния наклон на спътника на Плутон Харон, той обикаля около дългата година на Плутон и затъмненията се случват само два пъти на век.

12. В далечното бъдеще вече няма да има пълно слънчево затъмнение. След около 600 милиона години повече няма да има пълни слънчеви затъмнения поради приливно триене. Луната се отдалечава от нашата планета със скорост от четири сантиметра годишно поради приливното взаимодействие между Земята и Луната.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

услугата

„Услугата“ – злокобната страна на социалните мрежи и фалшивото чувство на щастие

душ, коса

Колко коса е нормално да губите под душа?