in

СладкоСладко ЕхаЕха ЛюбовЛюбов ОМГОМГ

Колко коса е нормално да губите под душа?

душ, коса

Случва ли ви се да губите доста коса докато се къпете? Това е напълно нормално. Независимо дали вярвате или не, кичурите, които остават по пръстите ви, и косата, която отива в канала, са естествена част от цикъла на растеж на косата. Като цяло няма за какво да се трвожите, освен ако не смятате, че губите прекалено много коса. Как да разберете дали е така?

Фази на растеж на косата

Когато растат, космите преминават в серия от фази. По време на анагенния цикъл космите се „раждат“ от космените фоликули и растат за период от две до шест години. Катагенната фаза е кратка преходна фаза, когато косата спира да расте. След това настъпва втора кратка фаза, наречена телогенна фаза, която е фаза на почивка за косата, докато тялото ви се подготвя да отдели стари косми. Екзогенната фаза е, когато космите най-накрая се отделят от скалпа ви.

Телогенната фаза засяга по-малко от 10% от космите на скалпа наведнъж, което води до момента, в който космите падат. През повечето време по-голямата част от косата ви е в анагенна фаза на растеж.

Въпреки това, космите могат да бъдат принудени да преминат във фаза на падане по-бързо от нормалното поради редица причини – медицински състояния, генетика, нива на стрес или фактори на околната среда, което може да доведе до прекомерна загуба и изтъняване на косата. Ако този процес продължи твърде дълго, може да се стигне до изтъняване на косата или дори до плешивост.

Нормален косопад под душа

Когато миете косата си с шампоан под душа, падането на косата е малко по-забележимо, защото полепва по пръстите ви и се натрупва в канала. Средната дневна загуба на коса трябва да бъде някъде между 100-200 косъма дневно. Доста е трудно да се преброи и може да изглежда много, но също така до голяма степен зависи от типа продукти за коса, които използвате, топлинно оформяне, хормонален статус, лекарства, заболявания на скалпа и т.н. Ако не откриете никакви плешиви петна или изтъняла коса, тогава вероятно имате нормално количество ежедневен косопад.

Има няколко фактора, които могат да окажат влияние върху този процес:

  • Не разресвате косата си, преди да влезете под душа
  • Подложени сте на повишено количество стрес
  • Хормонални промени
  • Бърза загуба на тегло
  • Стрес за имунната ви система, който изтласква косата ви от фазата на активен растеж
  • Състояние на щитовидната жлеза или заболяване на щитовидната жлеза
  • Физически промени, които засягат скалпа ви

Как да намалите косопада?

За да намалите косопада трябва да се храните здравословно. Яжте питателна храна и хидратирайте редовно тялото си с течности. Включете в менюто си много пресни плодове и зеленчуци, както и полезни за косата ви храни, богати на витамини А, С и Е и множество витамини от група В, плюс фолиева киселина и цинк. Те са най-добрият начин да поглезите себе си (и скалпа си) и да имате по-плътна и красива коса.

Спортувайте редовно. Упражненията ще ви помогнат да се освободите от стреса и да бъдете в най-добрата си форма. Качественият сън също оказва голямо влияние върху стреса.

Заложете на продукти за коса, които са на растителна основа. Използвайте стилизиращи продукти без силикони, които могат да се наслагват върху косата, и без алкохоли, които могат да изсушат естествените мазнини на косата.

Намалете и топлинната обработка с преси, сешоари и маши и сведете до минимум увреждането на косата от топлина.

Прочетете още:

10 неща, които не бива да правите, ако искате косата ви да порасне

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

слънчево затъмнение

12 невероятни факта за слънчевите затъмнения

тренировка

Кога е по-правилно да закусите – преди или след тренировка?