in

12 много интересни факта за Бермудския триъгълник

Бермудския триъгълник
Снимка: Wikipedia

Бермудският триъгълник е едно от най-мистериозните места на Земята. Разположен в Западната част на Северния Атлантически океан, между Бермудите и остров Пуерто Рико, той се превръща в огнище на неразгадани мистерии. Десетки кораби и самолети просто са изчезнали там и все още няма и следа от тях. Междувременно това е един от най-натоварените морски пътища и много кораби и самолети все още пътуват през него. Вижте 12 много интересни факта за Бермудския триъгълник, които вероятно не знаете:

1. Името Бермудски триъгълник е измислено от Винсент Хайс Гадис

Гадис го използва за първи път в статия през 1964 г. в списание Argosy. Американският автор публикува няколко истории за паранормални и странни явления в Бермудския триъгълник.

2. Полет 19 изчезва на 5 декември 1945 г.

Полет 19 е кодово име на 5-те бомбандировача на САЩ Grumman Avenger, които излитат от военноморската база във Флорида и никога не се завръщат. Всички членове на екипажа никога повече не са открити, а изследователите така и не успяват да идентифицират истинската причина за изчезването на Полет 19.

3. Един от най-големите кораби, изчезнали в Бермудския триъгълник

Cyclops бил с над 300 души екипаж и около 11 тона манган на борда. Корабът изчезва безследно докато се връща от пътуване до Бразилия в началото на март 1918 г. След щателно претърсване, останките от кораба не са открити и след повече от 100 години все още няма и следа от него.

4. Изчезването на пътническия самолет Star Tiger

Това е пътнически самолет на британската авиокомпания British South American Airways, който изчезва в Северния Атлантически океан без следа, когато бил между Санта Мария на Азорските острови и Бермудите на 30 януари 1948 г.

5. Douglas DC 3

Той е един от най-надеждните самолети, проектирани и произведени през 40-те години на миналия век. На 28 декември 1948 г. той изчезва докато минава през Бермудския триъгълник по време на полета си от Пуерто Рико до Флорида. На борда на самолета е имало 29 пътници и трима членове на екипажа. Официалното разследване не успява да установи вероятната причина за изчезването на самолета.

6. Carroll A. Deering

Това е огромен товарен кораб с тегло 1879 тона. Той е бил в експлоатация само една година преди да изчезне безследно в Бермудския триъгълник. На 31 януари 1921 г. сърфист открива, че корабът е разбит, но не е открит нито един член на екипажа. Все още няма ясно обяснение за инцидента.

7. Метан хидратите

Те може да са една от причините за изчезането на кораби в Бермудския триъгълник. Според някои лабораторни експерименти мехурчетата могат да потопят кораб, като намалят плътността на водата. Периодичното изригване на метан може да създаде бълбукаща вода, в която не може да се плава.

8. Водни струи или торнадо

Водните струи или торнадо също може да са една от причините за мистериозните изчезвания. В Бермудския триъгълник възникват няколко водни струи или торнада. По време на това явление водата в океана се издига на стотици метри във въздуха. Силното водно течение, движещо се по ръба на Бермудския триъгълник, може лесно да преобърне кораб. Тези вълни могат да достигнат дори самолети, които летят близо до водата.

9. Според някои теории Бермудският триъгълник е портал за извънземни

Някои теории твърдят, че това е причината всичко там да изчезва безследно. Според други вероятната причина е магнитно явление, тъй като това е едно от местата на земята, където компасите сочат към истинския север (географския северен полюс), вместо да сочат към магнитния север (променливия магнитен северен полюс).

10. Човешка грешка е едно от най-честите обяснения за необичайното изчезване на самолети и кораби в Бермудския триъгълник

Районът има няколко острова, които е трудно да се разграничат, което може би води до дезориентацията и объркването на пилотите и капитаните. Това от своя страна може да доведе до смъртоносна ситуация, като например изчерпване на горивото преди достигане до брега.

11. Странни облаци се образуват над Бермудския триъгълник

Някои метеоролози, които изследвали тази зона, използвали сателитни изображения и наблюдавали облаци с шестоъгълна форма, които се образуват над Бермудския триъгълник. Според тях именно тези облаци може да са причината за някои от мистериите около това място.

Тези облаци се образуват от микроизбухвания, въздушни струи, които идват от дъното на облаците и се удрят в океана, образувайки вълни, които понякога могат да бъдат много големи, след като започнат да взаимодействат една с друга. Метеоролозите казват, че те имат силата да свалят самолети и кораби и са силни колкото ураган от категория 5.

12. Броят на изчезналите в Бермудския триъгълник всъщност не е толкова голям

Всеки инцидент, който се е случил там, е повтарян толкова много пъти, че това създава репутацията на това място като мистериозно и загадъчно.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Бившият ми и други проклятия“ – никога не смесвай водката с магия

Градинарство

10 ползи за здравето от градинарството