in

ЛюбовЛюбов

12 излишни покупки, които да спрете да правите

Пестене пари

Спестяването на пари винаги е добра идея. Сега обаче, имайки предвид несигурността, породена от вдигането на цените, пестенето на пари е по-важно от всякога.

Всички правим необмислени покупки и плащаме за неща, които са абсолютно излишни. Ако искате да спестите някой лев, спрете да купувате тези 12 неща:

1. Кабелна телевизия

Телевизия

Живеем в ерата на интернет и плащането на сметка за кабелна телевизия е неразумно. Не е нужно да се отказвате от гледането на филми и предавания, просто кабелната телевизия не е най-разумния и най-изгоден избор. Можете да гледате телевизионните предавания онлайн, а относно филмите- плащането на абонамент за стрийминг платформа е много по-изгодно.

2. Найлонови пликове

Найлонови пликове

Найлоновите пликчета са нещо, без което не можем. Те имат хиляди приложения и са задължителни за всяко домакинство, но са прекалено голям разход и са изключително вредни за природата.

Изберете пликове за многократна употреба, които се измиват и използват отново. Първоначалната инвестиция е по-голяма, но след това ще ви спестят много пари, а и няма да вредите на природата, изхвърляйки найлон непрестанно, който се разгражда в продължение на стотици години.

3. Импулсивни покупки

Супермаркет

Импулсивните покупки са нещата, които купувате в супермаркета, само защото сте гладни, артикулите, които виждате, докато чакате на опашката на касата, както и хилядите неща, които хващат окото ви, докато сърфирате в интернет.

Преди да купите нещо, без значение какво е, помислете дали имате нужда от него наистина. Ако е по-голяма покупка, изчакайте една нощ, за да видите дали все още искате въпросния артикул. Така значително ще намалите импулсивните покупки, които са безсмислени.

4. Почистващи препарати

Препарати

Почистващите препарати са скъпи и вредни. Химикалите, които съдържат, ви вредят, докато ги използвате, а можете да си направите почистващи препарати сами, които са безвредни. Можете да почиствате дома си почти изцяло с подръчни средства- оцет, сода за хляб и т.н. Почистването ще ви излиза в пъти по-евтино.

5. Ненужни хранителни стоки

Покупки

Изхвърлянето на храна е огромен проблем. Хората често изхвърлят храна, което е пагубно както за джоба, така и за планетата. За да избегнете това, планирайте менюто за седмицата. Измислете ястията за всеки ден от седмицата, след което купете само необходимите продукти. Придържайте се към списъка и не купувайте други хранителни стоки. По този начин сметката ви в супермаркета ще бъде значително по-ниска.

6. Кухненска хартия и салфетки

Кухненска хартия

Кухненската хартия и салфетките са скъпи, а освен това са за еднократна употреба. Инвестирайте в микрофибърни кърпи и платнени салфетки, които ще изпирате и използвате повторно. Това е още един трик, за който планетата ще ви благодари.

7. Кърпички за сушилня и цветоулавящи кърпички за пералня

Пералня

Това са неща, които са с доста висока цена, а лесно могат да бъдат заменени. Всъщност цветоулавящите кърпички за пране са абсолютно ненужни. Просто отделяйте светлите от тъмните дрехи и ги пускайте в пералнята отделно, така няма да имате нужда от такива кърпички. Относно кърпичките за сушилня, спокойно можете да ги замените с вълнени топки за многократна употреба.

8. Поздравителни картички

Картичка

Една поздравителна картичка за рожден ден или за друг повод струва между 2 и 5 лева. Въпреки че не са чак толкова скъпи, като се има предвид, че не подаряваме картички всеки ден, можете да изпращате електронни карички, които освен че са безплатни, са и доста по-интересни. Другият по-евтин вариант е ръчно направена картичка- излиза доста по-евтино и е много по-специална, когато е изработена от вас.

9. Нови дрехи

Бързата мода е една от най-големите заблуди, че пестим пари. Купуването на тениска за 5 лева или дънки за 20 лева всъщност не е особено изгодно. Закупуването на евтини, но некачествени дрехи означава, че след 1 месец ще имате нужда от нови. Вместо да купувате евтини дрехи непрестанно, инвестирайте в по-качествени неща, които ще носите години наред.

10. Хранене навън

Ресторант

Няма как да се откажем напълно от храненето по заведения, но това е един от най-големите разходи на всеки човек. Можете да спестите малко пари, като по-често си носите обяд на работа или като посещавате заведения, в които има различни промоции и отстъпки.

11. Платени приложения

Приложения

Отделете време да прегледате абонаментите си за различни приложения и спрете тези, които не използвате. Макар сумите на месец да са незначителни, няма смисъл да плащате за нещо, което не използвате.

12. Бутилирана вода

Бутилка вода

Купуването на бутилирана вода също е ненужен разход. Купете си кана за филтриране и пийте вода от чешмата. Продължителната консумация на бутилирана вода така или иначе не е препоръчителна, така че пречистването на чешмяната вода е най-добрият и най-изгоден вариант.

Loading

  • Как спестявате пари?

    Пари
    • Старая се да обмислям добре покупките си
    • Имам касичка, в която пускам всички монети в края на деня
    • Всеки месец отделям определена сума от заплатата си, която спестявам

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

летище

10 неща, които не трябва да купувате от летището

„Още по едно“ – филм за търсенето на изход от кризите