Срокът на годност на храната е изключително важен, тъй като консумирането на развалена храна е доста опасно. На всеки продукт има обозначен срок на годност и е добре да го поглеждате, когато пазарувате, особено когато става дума за месо и млечни продукти.
Има обаче и продукти, които буквално никога не се развалят. Дори да имате буркан с мед, който стои в дъното на шкафа от години, можете съвем спокойно да го използвате, без да се притеснявате, че се е развалил.
Има още храни, които никога не се развалят:
1. Мед
Медът често е определян като „божие лекарство“, „божи дар“ и други. Тази храна има хиляди ползи за здравето, може да се използва в грижата за кожата и косата, а в някои култури се използва дори за лечение на рани.
Благодарение на високото съдържание на захар, ниската влага, естествената глюконова киселина и естественият водороден прекис, които се съдържат в меда, той никога не се разваля, но е важно да се съхранява правилно.
Археолози намерили буркан с мед на около 3000 години в Египетските пирамиди, който все още е годен за консумация.
2. Оцет
Ябълковият оцет има хиляди приложения. Освен че служи за овкусяване на различни ястия, той може да помогне в борбата с излишните килограми, може да се използва за поддържане на здравето на стомаха и много други.
Най-хубавата част е, че може да стои в кухненския шкаф години наред, без да загуби свойствата си.
Тъй като оцетът е с висока киселинност, той се самосъхранява и не се нуждае от охлаждане. Може да се използва и за съхранение на други храни, затова се добавя оцет при консервирането на различни храни, като кисели краставички, например.
3. Царевично нишесте
Царевичното нишесте също е една от „вечните“ храни, стига да се съхранява правилно. Ако не се намокри, то може да стои в шкафа години наред и можете спокойно да го използвате. При намокряне обаче молекулите на нишестето се свързват с молекулите на водорода и това причинява разваляне на продукта.
4. Сол
Чистият натриев хлорид съществува от милиарди години и не може да се развали. Солта също може да се използва за съхраняване и консервиране на други храни, тъй като извлича водата. Когато средата е суха, не се появяват бактерии и мухъл.
Най-лошото, което може да се случи с пакета сол, е да се намокри, но това също няма да доведе до развляването на солта, просто ще стане по-трудна за използване.
5. Бобови растения
За разлика от консервираните или пресни бобови растения, сушените такива са почти вечни. Тук условието е бобът, лещата и другите храни да се съхраняват в херметически затворени опаковки.
Имайте предвид, че колкото повече време сте държали боб в шкафа, толкова по-дълго ще се вари. Въпреки това, бобовите растения не се развалят и са годни за консумация дори години по-късно.
6. Захар
Подобно на солта, захарта също е почти вечна. Това се отнася за всички видове захар- кафява, на кубчета, пудра захар и други.
Ако държите захарта далеч от влага и топлина, можете да я ползвате в продължение на години.
7. Алкохол
Алкохолът няма как да се развали, но губи качествата си, ако бутилката е отворена. Ако обаче се съхранява в добре затворена бутилка, на тъмно и хладно място, няма как да се развали или да загуби вкуса и аромата си.
8. Чист ванилов екстракт
Тъй като чистият ванилов екстракт съдържа алкохол, почти невъзможно е да се развали. Важно е обаче екстрактът на бъде чист. Имитациите не съдържат толкова алкохол, затова е възможно да се развалят.
Стига екстрактът от ванилия да е чист и добре опакован, може да се съхранява дълго време.
9. Суров ориз
Независимо дали съхранявате суровия ориз в килера, в хладилника или във фризера, той няма как да се развали. Почти всички видове ориз имат неограничен срок на годност – бял, див, арборио, басмати и други. Единственото изключение е кафявият ориз, тъй като той има по-високо съдържание на мазнини и се разваля по-бързо.
10. Чист кленов сироп
Неотвореният чист кленов сироп има безкраен срок на годност. Ако го отворите обаче, трябва да го съхранявате в хладилник. Дългият срок на годност не се отнася за заместителите и продуктите, които не са напълно чисти.
11. Соев сос
Соевият сос е поредната храна, за която не бива да се притеснявате, че ще се развали. Отворените бутилки соев сос трябва да се съхраняват в хладилника. Стига да сте го съхранявали правилно, можете да използвате соевия сос дълго време.
-
Знаехте ли, че тези храни не се развалят?
-
Да
-
Не
-