in

11 храни, които никога не се развалят

Срокът на годност на храната е изключително важен, тъй като консумирането на развалена храна е доста опасно. На всеки продукт има обозначен срок на годност и е добре да го поглеждате, когато пазарувате, особено когато става дума за месо и млечни продукти.

Има обаче и продукти, които буквално никога не се развалят. Дори да имате буркан с мед, който стои в дъното на шкафа от години, можете съвем спокойно да го използвате, без да се притеснявате, че се е развалил.

Има още храни, които никога не се развалят:

1. Мед

Медът често е определян като „божие лекарство“, „божи дар“ и други. Тази храна има хиляди ползи за здравето, може да се използва в грижата за кожата и косата, а в някои култури се използва дори за лечение на рани.

Благодарение на високото съдържание на захар, ниската влага, естествената глюконова киселина и естественият водороден прекис, които се съдържат в меда, той никога не се разваля, но е важно да се съхранява правилно.

Археолози намерили буркан с мед на около 3000 години в Египетските пирамиди, който все още е годен за консумация.

2. Оцет

Ябълковият оцет има хиляди приложения. Освен че служи за овкусяване на различни ястия, той може да помогне в борбата с излишните килограми, може да се използва за поддържане на здравето на стомаха и много други.

Най-хубавата част е, че може да стои в кухненския шкаф години наред, без да загуби свойствата си.

Тъй като оцетът е с висока киселинност, той се самосъхранява и не се нуждае от охлаждане. Може да се използва и за съхранение на други храни, затова се добавя оцет при консервирането на различни храни, като кисели краставички, например.

3. Царевично нишесте

Царевичното нишесте също е една от „вечните“ храни, стига да се съхранява правилно. Ако не се намокри, то може да стои в шкафа години наред и можете спокойно да го използвате. При намокряне обаче молекулите на нишестето се свързват с молекулите на водорода и това причинява разваляне на продукта.

4. Сол

Чистият натриев хлорид съществува от милиарди години и не може да се развали. Солта също може да се използва за съхраняване и консервиране на други храни, тъй като извлича водата. Когато средата е суха, не се появяват бактерии и мухъл.

Най-лошото, което може да се случи с пакета сол, е да се намокри, но това също няма да доведе до развляването на солта, просто ще стане по-трудна за използване.

5. Бобови растения

За разлика от консервираните или пресни бобови растения, сушените такива са почти вечни. Тук условието е бобът, лещата и другите храни да се съхраняват в херметически затворени опаковки.

Имайте предвид, че колкото повече време сте държали боб в шкафа, толкова по-дълго ще се вари. Въпреки това, бобовите растения не се развалят и са годни за консумация дори години по-късно.

6. Захар

Подобно на солта, захарта също е почти вечна. Това се отнася за всички видове захар- кафява, на кубчета, пудра захар и други.

Ако държите захарта далеч от влага и топлина, можете да я ползвате в продължение на години.

7. Алкохол

Алкохолът няма как да се развали, но губи качествата си, ако бутилката е отворена. Ако обаче се съхранява в добре затворена бутилка, на тъмно и хладно място, няма как да се развали или да загуби вкуса и аромата си.

8. Чист ванилов екстракт

Тъй като чистият ванилов екстракт съдържа алкохол, почти невъзможно е да се развали. Важно е обаче екстрактът на бъде чист. Имитациите не съдържат толкова алкохол, затова е възможно да се развалят.

Стига екстрактът от ванилия да е чист и добре опакован, може да се съхранява дълго време.

9. Суров ориз

Независимо дали съхранявате суровия ориз в килера, в хладилника или във фризера, той няма как да се развали. Почти всички видове ориз имат неограничен срок на годност – бял, див, арборио, басмати и други. Единственото изключение е кафявият ориз, тъй като той има по-високо съдържание на мазнини и се разваля по-бързо.

10. Чист кленов сироп

Неотвореният чист кленов сироп има безкраен срок на годност. Ако го отворите обаче, трябва да го съхранявате в хладилник. Дългият срок на годност не се отнася за заместителите и продуктите, които не са напълно чисти.

11. Соев сос 

Соевият сос е поредната храна, за която не бива да се притеснявате, че ще се развали. Отворените бутилки соев сос трябва да се съхраняват в хладилника. Стига да сте го съхранявали правилно, можете да използвате соевия сос дълго време.

  • Знаехте ли, че тези храни не се развалят?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Петък вечер: да идеш на бар с Хемингуей

6 упражнения за красив гръб