in

11 любопитни факта за златото

златото

Златото е един от най-популярните и ценни благородни метали. То притежава свойства, които са го направили толкова ценно. Златото е тежък и мек метал, който има яркожълт цвят и силен блясък. То е проводник на топлина и електричество и не ръждясва във въздуха и водата.

Златото е и най-ковкият метал. От един грам злато може да се изкове лист с площ 1 кв.м. и да се получи златно фолио, което е толкова тънко, че пропуска светлината.

Златото лесно образува сплави с други метали и има хиляди приложения.

Злато

Още от древността златото се използва като парично средство. По-късно започват да се изсичат златни монети, но тази практика е прекратена след Втората световна война. Към днешна дата също има златни монети, но те имат инвестиционна цел. С инвестиционна цел се купуват и кюлчета злато.

Друго приложение на златото е в бижутерията. При създаването на бижута не се използва чисто злато, тъй като е твърде меко. Бижутата се изработват от сплави, като има 22, 18, 14 и 10-каратово злато. В България най-разпространеното злато е 14 карата.

Този ценен метал се използва широко и в медицината. Освен за изработването на корони и мостове в денталната медицина, определени разтвори на златото се използват за лечение на туберколоза и някои кожни заболявания. Чистото злато пък има антибактериални свойства.

Въпреки че златото е добре познат на човечеството метал, има някои любопитни факти за него, които вероятно не знаете:

1. Чистото злато е еластично

Както вече споменахме, чистото злато е доста меко. Освен това то е супер еластично. 30 грама злато могат да бъдат разтеглени на нишка с дължина близо 80 метра. Ако се направи това с цялото съществуващо злато на Земята, златната нишка ще се увие около планетата 11 милиона пъти.

2. Не бива да хапете златото

Има погрешно схващане, че човек може да разбере дали даден предмет е златен, ако го захапе. Тъй като златото е мек метал, би трябвало да останат отпечатъци от зъбите. Но този метод за проверка не е особено адекватен, тъй като има и други метали, които също са меки. Повечето спортисти захапват медалите си, но истината е, че съвременните златни медали съдържат много малко злато – около 1,2%.

Медал

3. Нобеловата награда е направена от злато

Медалът, който получават носителите на Нобелова награда е направен от злато. До 1980 година се изработва от 23 карата злато (чистото злато е 24). От 1980-та насам, медалите се изработват от 18-каратово злато, а отгоре имат покритие от 23-каратово злато. Златото във всеки медал е на стойност около 8000 долара.

4. Златото може да променя цвета си 

Златото има естествен жълт цвят, но той може да се променя, в зависимост от другите метали, с които се смесва. Бялото злато съдържа никел и паладий. Розовото пък получава розовия си цвят от примесите на мед. Има дори зелено злато, което е с добавено сребро, цинк или кадмий. За да разберете колко злато има във вашия златен пръстен например, можете да разделите карата на 24 и след това да умножите по 100. Полученото число е процентът на златото.

5. Златото се използва в медицината от хилядолетия

Още древните римляни правели зъбни мостове от злато, практика, която научили от етруските. През по-голямата част от 20-ти век лекарите използвали златото за намаляване на болката и подуването при ревматоиден артрит, чрез инжектиране на златни съединения. Днес някои онколози използват златни съединения за лекуване на тумори.

Зъболекар

6. Необходима е много висока температура за изчистване на примесите 

Кюлчетата злато и инвестиционните монети са изработени от чисто злато. Допускат се само 0,5% от теглото да бъдат примеси. За да се изчисти от примеси, златото трябва да достигне ужасно висока температура – близо 3000°C.

7. По-голямата част от златото в световен мащаб се добива в Китай

През 2017 година Китай изпревари Южна Африка по производство на злато и в момента е на първо място. Смята се, че за цялата история на човешката цивилизация са добити около 161 хиляди тона злато.

Знаме на Китай

8. В отходните води често има злато 

Сред по-неприятните източници на злато са отходните канализации. През 2015 година изследователи от Държавния университет в Аризона стигат до заключението, че в отпадните води на един град с 1 милион жители има злато и сребро на стойност 2,6 милиона долара.

9. Вече сме добили около 80% от златото в света 

Вече сме добили около 80% от запасите от злато. На морското дъно има още около 20 милиона тона, които остават недокоснати, тъй като разходите за извличане на това злато са твърде големи. Най-голямото богатство всъщност е в Космоса. Само един астероид, наречен 16 Психея, съдържа злато за около $700 квинтилиона.

Злато

10. Космическите костюми и космическите кораби съдържат злато

Космическите костюми и космическите кораби са покрити със злато, за да отразяват вредното инфрачервено лъчение от слънцето. Повечето инструменти, които НАСА използва, също имат златно покритие.

11. Има минерал, известен като „златото на глупаците“ 

Пирит е минерал, по-известен като „златото на глупаците“, тъй като често заблуждава хората. Пиритът е разочароваща находка, тъй като не е особено ценен, а често се открива в близост до истинското злато.

Loading

  • Златни или сребърни бижута предпочитате?

    • Златни
    • Сребърни

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

уикенд

(Не)възможният здравословен уикенд

Рибни кюфтета

Кюфтенца от бяла риба и картофи