in

Любопитни факти за Нобеловите награди

Нобелова награда

През 1896 година шведският бизнесмен Алфред Нобел умира и оставя след себе си огромно богатство. В завещанието си той декларира, че цялото му богатство от 31, 5 милиона шведски крони трябва да бъде инвестирано в ценни книжа, а лихвата, която се трупа, да се разпределя ежегодно като награда за онези, които през предходната година са имали най-голяма полза за човечеството.

Така се появяват Нобеловите награди, които са 6 на брой – Нобелова награда за литература, за физика, за физиология или медицина, за химия, за икономика и за мир.

Носителите на Нобелови награди се определят от Норвежкия Нобелов комитет. Има срок, в който се подават номинации. Номинация за Нобелова награда може да бъде подадена от всеки, който отговаря на определени критерии. Номинации могат да бъдат подавани от: бивши членове на Норвежкия Нобелов комитет, университетски преподаватели и професори, членове на национални правителства, лица, удостоени с Нобелова награда, членове на борда на директорите на организации, удостоени с Нобелова награда и други.

Човек не може да номинира себе си за Нобелова награда.

Имената на номинираните за Нобелова награда и всякаква друга информация, относно номинациите, може да бъде разкрита чак след 50 години.

Най-младият нобелист е Малала Юсафзаи, която получава Нобелова награда за мир на 17 години.

Най-възрастният нобелист е Джон Гудинаф. Той получава Нобелова награда за химия на 97-годишна възраст.

През периода 1901- 2021 година са връчени 609 Нобелови награди, като има и години, в които не са раздавани награди. Всъщност това се е случвало 49 пъти, повечето от тях по време на световните войни.

През тези 120 години, Нобелови награди и наградата за икономически науки са присъждани на жени 58 пъти.

В историята на Нобеловите награди има и случаи на отказ. Жан-Пол Сартр, удостоен с Нобелова награда за литература през 1964, отказва наградата. По-късно, през 1973, Ле Дък Тхо е удостоен с Нобелова награда за мир, заедно с държавния секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Двамата са удостоени с наградата за договарянето на мирно споразумение, но Ле Дък Тхо заявява, че няма да приеме наградата, заради ситуацията във Виетнам.

Всяка диплома за Нобелова награда е уникално произведение на изкуството, създадено от най-известните шведски и норвежки художници и калиграфи.

Размерът на Нобеловата награда за 2021 е 10 милиона шведски крони за пълна Нобелова награда (ако е присъдена само на един човек). Когато наградата се дава на повече от един, сумата се разделя помежду им.

Ето кои са тазгодишните носители на Нобелови награди:

Нобелова награда за литература

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Танзанийският писател Абдулразак Гурна спечели Нобеловата награда за литература. Гурна е роден в Танзания през 1948 г., но се мести в Англия в края на 60-те години на миналия век. Написал е 10 романа, много от които са фокусирани върху съдбата на бежанците.

Академията, която връчва годишните награди, похвали Гурна за неговото „безкомпромисно и изпълнено със състрадание разглеждане на ефектите от колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

Нобелова награда за химия 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Химията е най-важната наука за самия Алфред Нобел. Развитието на неговите изобретения, както и индустриалните процеси, които използва, се основават на химически познания.

Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън са удостоени с Нобелова награда за химия, за създаването на прецизен инструмент за молекулно конструиране: асиметрична органокатализа. Това изобретение оказва голямо влияние върху фармацевтичната индустрия и прави химията ‘по-зелена’.

Нобелова награда за физика 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Тазгодишната Нобелова награда е за „новаторски принос към разбирането ни за сложни системи“ и е присъдена наполовина на Сюкуро Манабе и Клаус Хаселман за „физическото моделиране на климата на Земята, количествено определяне на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне“. Другата половина от наградата е за Джорджо Паризи за „откриване на взаимодействието на хаоса и колебанията във физическите системи, от атомни до планетарни мащаби.“

Нобелова награда за медицина 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Нобеловата награда за медицина отиде при Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян. Техните открития са разкрили една от тайните на природата, като обясняват молекулярната основа за усещане на студ, топлина и механична сила, което е от основно значение за способността ни да усещаме, интерпретираме и взаимодействаме с нашата вътрешна и външна среда. Тези открития могат да се използват за лечение на различни заболявания на нервната система.

Нобелова награда за икономика 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Нобеловата награда е разделена между Дейвид Кард „за емпиричния му принос към икономиката на труда“ и Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс“ за техния методологически принос към анализа на причинно-следствените връзки“.

Тазгодишните лауреати – Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс създават нова представа за пазара на труда и показват какви изводи могат да се направят за причините и следствията. Техният подход се разпространи и в други области и създаде революция при емпиричните изследвания.

Нобелова награда за мир 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nobel Prize (@nobelprize_org)

Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди Нобеловата награда за мир на Мария Реса и Димитрий Муратов за „усилията им да защият свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“.

Мария Реса използва свободата на изразяване, за да разкрие злоупотреба с власт, използване на насилие и нарастващ авторитаризъм в родната си страна, Филипините.

Димитрий Муратов от десетилетия защитава свободата на словото в Русия, при все по-предизвикателни условия.

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 невероятно красиви дестинации през есента

Снимки: Isntagram/Streetstyle_outfits

7 идеи за стилна визия в офиса