in

101 далматинци – легендарният роман на Доуди Смит

Броени дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит у нас се появи луксозно издание на обичания петнист роман „101 далматинци“. Историята е добре позната и обичана по цял свят. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са убедени, че смразяващата Злобара де Мон е замесена в престъплението, но за съжаление, стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират. На Мисис и Понго се налага да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно… защото в спасителната мисия се включват всички кучета в Англия.

Викторианската къща от „101 далматинци“ се намира в Лондон

Идеята за книгата си Доуди Смит черпи от реалността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. През 2020-а общественото внимание бе насочено към нея, след като тя бе обявена за продан за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея със своите 9 петнисти любимци и така се е вдъхновила да напише най-известния си роман.

Публикуван в оригинал през 1956-а, „101 далматинци“ е преиздаван многократно на различни езици, а през годините е бил обект и на многобройни адаптации. Най-известните са в киноиндустрията: още през 1961-ва се прави анимационен филм, който и до днес е сред най-успешни продукции на Уолт Дисни.

През 1996 г. зрителите по цял свят се радват на игрална версия на кучешката история, а през 2000-та се появява дори продължението „102 далматинци“. През 2021 г. отново „Дисни“ прави нов прочит на историята в игралния филм „Круела“, който разказва предисторията на злодейката и отговаря на въпроса защо героинята мрази далматинци. Криминалната комедия е с участието на звезди като Ема Стоун, Ема Томпсън и Джоел Фрай и пожъна огромен успех сред зрителите, а получи и множество номинации за най-престижните филмови награди.

Повече за автора:

Доуди Смит (1896 – 1990) е английска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен роман и мемоари. Тя е сред най-успешните драматурзи на своето поколение, а много от пиесите и романите ѝ са екранизирани. През 1940-а емигрира заедно със съпруга си в САЩ поради пацифистките им възгледи, които създават затруднения на двойката. Там тя пише първия си роман „Моят замък“ (1948), който веднага се превръща в бестселър, а през 1956-а излиза и „101 далматинци“, който трайно я нарежда сред легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълва библиографията си и с множество успешни любовни романи.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рибен пай

Рибен пай със сьомга и броколи

Приют

Странният случай на първия приют за бездомни хора