in

101 далматинци – легендарният роман на Доуди Смит

Броени дни след 126-годишнината от рождението на писателката Доуди Смит у нас се появи луксозно издание на обичания петнист роман „101 далматинци“. Историята е добре позната и обичана по цял свят. Един ден кутретата на далматинците Мисис и Понго мистериозно изчезват. Петнистите четириноги са убедени, че смразяващата Злобара де Мон е замесена в престъплението, но за съжаление, стопаните им мисис и мистър Душкинг дори не подозират. На Мисис и Понго се налага да се справят с опасната ситуация сами, но не напълно… защото в спасителната мисия се включват всички кучета в Англия.

Викторианската къща от „101 далматинци“ се намира в Лондон

Идеята за книгата си Доуди Смит черпи от реалността – викторианската къща, в която живеят стопаните на далматинците, все още се намира в Лондон. През 2020-а общественото внимание бе насочено към нея, след като тя бе обявена за продан за първи път от 40 години. Английската писателка, която е живяла в близост до сградата, всеки ден е минавала покрай нея със своите 9 петнисти любимци и така се е вдъхновила да напише най-известния си роман.

Публикуван в оригинал през 1956-а, „101 далматинци“ е преиздаван многократно на различни езици, а през годините е бил обект и на многобройни адаптации. Най-известните са в киноиндустрията: още през 1961-ва се прави анимационен филм, който и до днес е сред най-успешни продукции на Уолт Дисни.

През 1996 г. зрителите по цял свят се радват на игрална версия на кучешката история, а през 2000-та се появява дори продължението „102 далматинци“. През 2021 г. отново „Дисни“ прави нов прочит на историята в игралния филм „Круела“, който разказва предисторията на злодейката и отговаря на въпроса защо героинята мрази далматинци. Криминалната комедия е с участието на звезди като Ема Стоун, Ема Томпсън и Джоел Фрай и пожъна огромен успех сред зрителите, а получи и множество номинации за най-престижните филмови награди.

Повече за автора:

Доуди Смит (1896 – 1990) е английска писателка, авторка на бестселъри в жанровете детска литература, любовен роман и мемоари. Тя е сред най-успешните драматурзи на своето поколение, а много от пиесите и романите ѝ са екранизирани. През 1940-а емигрира заедно със съпруга си в САЩ поради пацифистките им възгледи, които създават затруднения на двойката. Там тя пише първия си роман „Моят замък“ (1948), който веднага се превръща в бестселър, а през 1956-а излиза и „101 далматинци“, който трайно я нарежда сред легендите в детската литература. Страстна почитателка на Джейн Остин, Смит попълва библиографията си и с множество успешни любовни романи.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Рибен пай

Рибен пай със сьомга и броколи

Приют

Странният случай на първия приют за бездомни хора