in

8 хода в социалните мрежи, които могат да саботират кариерата ви

Намирането на мечтана работа, повишение или увеличение на заплатата може да бъде застрашено, ако споделяте съмнителни неща в акаунтите си в социалните мрежи. Кариерни експерти дават ценни съвети как да представите себе си и какво не бива да правим в социалните мрежи:

1. Вашият акаунт показва вашата същност

Акаунтът ви в социалните мрежи е нещо, което работодателите обичат да проверяват, тъй като разкрива много за вашата личност, интереси и отношение към света. Профилът ви може да окаже положително влияние при търсене на работа, ако в него публикувате неща, които показват, че сте позитивна личност. Ако постоянно публикувате неща с негативна нотка и тон, това няма да се хареса на бъдещите ви работодатели.

2. Никога не се оплаквайте от работата си

Понякога се събуждаме изморени и отиваме на работа в кофти настроение, без желание или недоспали. Това обаче не трябва да води до негативни публикации за предстоящия ден, тъй като ви показва в негативна светлина. Всеки има кофти дни и най-хубавото е, че те отминават, особено когато не им отдавате голямо значение, а просто си казвате, че ще мине и това.

3. Не канете някого, който току що ви е интервюирал

Колкото и изкушаващо да е да потърсите работодател, с когото сте се срещнали лично и всичко според вас е минало добре, не го правете. Тепърва ще се установи дали ще работите заедно и е хубаво да изчакате. Има определени граници в социалните мрежи, които не бива да прекрачвате, и това е една от тях.

4. Не коментирайте прекалено много

Дори когато някой публикува снимка или мнение, с което изобщо не сте съгласен, не влизайте в излишни конфронтации. Не пишете груби или обидни коментари в страници и групи, които следвате, тъй като това може да ви изиграе лоша шега.

5. Опитайте да не допускате правописни грешки

За много работодатели и HR-и е изключително неприятно да правите гравописни и граматически грешки. Дори да публикувате снимка на красив залез, ако към нея има текст с грешки, цялата магия се убива. Това показва на работодателите, че детайлите нямат голямо значение за вас.

6. Не забравяйте да следвате компаниите, които харесвате

Ако винаги сте искали да работите в дадена компания, може да последвате страниците ѝ в социалните мрежи. Това ще ви помогне да стила на компанията и ще бъдете добре подготвени, когато дойде моментът за интервю. Голяма част от компаниите споделят своите нови начинания в социланите мрежи и може лесно да опознаете тяхната корпоративна култура чрез естеството на техните публикации.

7. Не споделяйте неща само за себе си

Един от начините да покажете на шефа си и останалите, че сте експерт в дадена област, е да покажете колко сте ангажирани в тази сфера. Най-добре е да публикувате съдържание, което може да вдъхнови и другите хора около вас, като например полезни статии или публикации на други хора.

8. Избягвайте публикации, в които сте пияни

Внимателно следете публикациите, на които ваши приятели ви отбелязват и избягвайте да одобрявате тези, в които сте пияни, особено ако търсите в момента работа. Много голяма част от работодателите изграждат своята представа за служителите си чрез публикациите и снимките им в социалните мрежи. Затова внимавайте какво споделяте със света и не забравяйте, че действията в публични страници са видими за всички.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Работа

7 начина да си намерите нова работа, преди да сте напуснали старата

Трезор

Най-сигурните трезори в света