in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

8 пъти, в които не трябва да използвате антибактериални кърпички

антибактериални кърпички, мокри кърпички

Антибактериалните кърпички са много полезен помощник, но не и когато става въпрос за почистване на дома. Те са лесни за използване, но има ситуации, в които е по-добре да изберете друго вместо тях. Вижте 8 неща, които не е препоръчително да почиствате с антибактериални кърпички:

1. Детски играчки

играчки

Когато избършете нещо с антибактериална кърпичка, виждате мръсотията върху бялата ѝ повърхност. Това, което обаче не виждате, са химикалите, които остават по тази повърхност. Децата често обичат да слагат играчки в устата си, затова по-добрият вариант е да почистите с вода или оцет, който да разтворите в по-голямо количество вода (половин чаша оцет към 2 литра вода). Накиснете водоустойчивите играчки за 15 минути и след това ги изплакнете добре.

2. Килим или пътека

килим

Когато повърхността е мека, по-добре не използвайте антибактериална кърпичка, за да почистите петното. Тя няма да остане достатъчно време мокра и може да повреди повърхностния слой на килима ви. По-добре използвайте подходящ препарат или друг вариант, който няма да навреди на вашия килим.

3. Кухненски плотове

кухненски плот

Ако смятате, че едно плъзгане на антибактериална кърпичка върху кухненския плот ще премахне бактериите и ще го почисти добре, това не е точно така. Кухненските плотове трябва да се дезинфекцират хубаво, тъй като съдържат доста микроби и бактерии и минаването им с антибактериална кърпичка не е достатъчно. Вместо това, използвайте обезмаслител или препарат за плот.

4. Смесителите и душа в банята

баня

Банята е източник на много бактерии и антибактериалната кърпа няма да ви помогне особено. Почистването с антибактериални кърпички оставя повърхността суха за по-малко от пет минути, а прекомерната им употреба може да изложи семейството ви на вредни химикали, без полза от унищожаването на микробите. По-добре използвайте дезинфекциращ препарат за баня.

5. Дървени повърхности

дървен плот

Продължителното използване на антибактериални кърпички за почистване на дървени повърхности може да им навреди заради химикалите и другите съставки в тях. Те ще загубят блясъка си, а алкохолът, който съдържат антибактериалните кърпички, уврежда покритието на дървото. Използвайте препарат, предназначен за дървени повърхности.

6. Повърхности с лак

кухня

Химикалите и киселините в антибактериалните кърпички могат да разядат лака, особено върху мрамор и гранит, и повърхностите да изглеждат матови, дори надраскани. Вместо тях, потърсете специални препарати за лак, или използвайте обикновен сапун и вода – многофункционален почистващ препарат.

7. Кожа

кожа

Алкохолът не е подходящ за чистене на кожа, съответно и антибактериалните кърпички не са вариант. По-добре я почистете с нежен почистващ препарат за кожа или бебешки сапун. След това преминете отново върху кожата с чиста, влажна гъба, за да отстраните всички остатъци от сапун.

8. Вашите ръце

антибактериални кърпички, мокри кърпички

Никога не почиствайте ръцете си с антибактериални кърпички преди или по време на хранене, защото кърпичките оставят следи по кожата и да се напука. Освен това не всички микроби и бактерии ще бъдат премахнати, а алкохолът също може да раздразни кожата. По-добре измийте старателно ръцете си със сапун и топла вода.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джон Атанасов

Джон Атанасов – бащата на компютъра

България нашир и длъж