in

ЕхаЕха

10 приложения на сода за хляб, които ще ви изненадат

Содата за хляб или сода бикарбонат е често използвана съставка в кухнята. Содата придава на хляба, сладкишите и печивата обем и пухкава текстура. Содата е един от най-често използваните набухватели, тъй като реагира с киселините, като оцет или лимонов сок и кара тестото да втасва.

Освен в кухнята, можете да използвате содата и за почистване, за грижа за кожата, за премахване на петна от дрехи и много, много други.

Ако имате пакетче сода за хляб под ръка, можете да се справите с почти всичко!

Научете повече за многобройните приложения на содата бикарбонат:

1. Почистване на тоалетната чиния

Препаратите са ефективни, но не е много добра идея да ги използвате, ако имате малки деца или домашни любимци вкъщи. Вдишването на изпаренията от тях също е доста вредно. Затова е добра идея да използвате естествени почистващи средства, например сода за хляб. Смесете ¼ чаша сода бикарбонат с ½ чаша оцет. Изсипете тази смес в тоалетната чиния. При реакцията на содата и оцета ще се образуват балончета, които ще почистят тоалетната много добре. Почистете с четка, изплакнете с вода и готово.

2. Почистване на четките за зъби 

Четките за зъби събират много бактерии, а влажната среда в банята е чудесна за тяхното размножаване. За да имате здрави зъби и устна кухина, трябва да почиствате и сменяте четките си за зъби редовно. Можете да накиснете четките в разтвор от сода за хляб и топла вода за една нощ, за бърза дезинфекция.

3. Премахване на петната от съдове 

С помощта на сода за хляб можете да почистете загорели тенджери и тигани. Направете паста от сода за хляб и малко вода, нанесете я върху загорелите участъци от съдовете, оставете за няколко минути и изтъркайте с гъба. Със същата паста можете да почиствате петна от чаши и пластмасови съдове. Освен че премахва петната, содата ще премахне и неприятните миризми.

4. Почистване на плодове и зеленчуци 

За да премахнете пестицидите, мръсотията и восъка от пресните плодове и зеленчуци, измийте ги в голяма купа с хладка вода, към която сте добавили две до три супени лъжици сода за хляб.

5. Почистване на устната кухина 

Содата има антибактериален ефект, затова е перфектна за почистване на устната кухина. Абразивните частици помагат за почистване на плаките и петната от зъбите. Смесете малко сода за хляб с няколко капки вода, за да направите гъста паста. Нанесете с четка за зъби, изчакайте няколко минути и изплакнете обилно с вода.

6. Премахване на петна от дрехи 

Можете да премахвате петна от дрехи с помощта на сода за хляб. Направете гъста паста от сода за хляб и вода. Нанесете я върху петната, оставете да престои 30-40 минути и изперете в пералнята. По този начин можете да премахнете най-различни петна.

7. Борба с насекомите

Можете да посипете сода за хляб на местата, на които има мравки, хлебарки и други. Трябва да препречите пътя на мравките и те няма да минат през содата. Хлебарките пък я изяждат, дехидратират се и умират.

8. Почистване на ютията

Можете да почистите повърхността на ютията с паста от сода за хляб и вода. Разтъркайте сместа върху ютията, изчеткайте с мека четка и избършете с влажна кърпа. По ютията остават влакна от дрехите, които редовно трябва да бъдат премахвани.

9. Почистване на бравите и дръжките на вратите

Във времената, в които живеем, почистването на повърхностите, които докосваме често, е изключително важно. Дръжките на вратите са едно от тези неща и е важно да ги почиствате и дезинфекцирате често. Можете да правите това с помощта на гъста паста от сода и вода. След това минете с чиста влажна кърпа.

10. Почистване на тапицерията на седалките в колата 

За да премахнете неприятните миризми от седалките на колата, поръсете обилно със сода за хляб, оставете така за няколко часа, а след това почистете с прахосмукачка. Можете да изсипете малко сода за хляб в пепелника на колата, за да неутрализира неприятните миризми.

  • Класически препарати или естествени продукти използвате за почистване?

    • Препарати
    • Естествени продукти

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/The Royal Family

7 от най-емблематичните часовници, които кралицата притежава

Снимка: justlikethatcloset/Instagram

Кари отново носи легендарната Fendi Baguette в „Просто ей така“