in

10 признака, че имате токсична връзка

токсична връзка

Когато сте в токсична връзка, може невинаги да ви е лесно да забележите сигналните червени лампи. Обикновено първият признак е, че постоянно се чувствате изтощени или нещастни, след като прекарате известно време с партньора си.

Много хора приемат, че токсичните връзки са обречени, но това не винаги е така. Токсичните модели на комуникация и поведение могат да разрушат и разядат основите на връзката ви, но не е нужно да стоите отстрани и да наблюдавате как тя се разпада. И двамата партньори трябва да искат да се променят, единодушни са психолозите.

Вижте 10 признака, които може да ви подскажат, че имате проблем в отношенията с партньора си:

1. Липса на подкрепа

Здравословните взаимоотношения се основават на взаимното желание другият да успее във всички области на живота. Но когато нещата станат токсични, всяко постижение се превръща в състезание. Накратко, времето, което прекарвате заедно, вече не е изпълнено с положителна енергия. Не се чувствате подкрепяни или насърчени. Вместо това дори може да останете с впечатлението, че вашите нужди и интереси нямат значение, а другата страна се интересува само от това, което иска за себе си.

2. Токсична комуникация

Вместо доброта и взаимно уважение, повечето от вашите разговори са изпълнени със сарказъм или критика и подхранвани от презрение – предвестник на раздялата. Улавяте ли се, че правите ехидни забележки към приятелите или членовете на семейството си? Възможно е да започнете да избягвате техните обаждания, само за да си починете от неизбежните спорове и враждебност.

3. Завист и ревност

Макар да е напълно нормално да изпитвате известна завист от време на време, психолозите твърдят, че тя може да се превърне в проблем, ако ви пречи да мислите положително за успехите на партньора си. Същото важи и за ревността. Да, това е напълно естествена човешка емоция. Но когато води до постоянно подозрение и недоверие, това може бързо да започне да подкопава връзката ви.

4. Контролиращо поведение

Вашият партньор пита ли ви постоянно къде сте? Може би се дразни, когато не отговаряте веднага на съобщенията и обажданията му или не спира да ви изпраща съобщения отново и отново, докато не го направите? Това поведение може да произтича от ревност или липса на доверие, но то също може да означава необходимост от контрол – и двете могат да допринесат за токсичността на връзката.

5. Нечестност

Откривате, че постоянно си измисляте лъжи за местонахождението си или с кого се срещате – независимо дали това е защото искате да избегнете прекарването на време с партньора си или защото се притеснявате как ще реагира, ако му кажете истината.

6. Постоянен стрес

Обикновените житейски предизвикателства – болест на член на семейството, загуба на работа – могат да създадат известно напрежение във вашите отношения, разбира се. Но да се намирате постоянно на ръба, дори когато не сте изправени пред стрес от външни източници, е ключов индикатор, че нещо не е наред. Този непрекъснат стрес може да окаже влияние върху физическото и психическото ви здраве и често може да се чувствате нещастни или неразположени цялостно.

7. Игнориране на вашите нужди

Приемането на всичко, което партньорът ви иска да направи, дори когато това противоречи на вашите желания или ниво на комфорт, е сигурен знак за токсичност, казва клиничният психолог д-р Каталина Лоусин.

8. Прекъснати връзки

Престанахте да прекарвате време с приятелите и семейството си, или за да избегнете конфликт с партньора си, или за да не се налага да обяснявате какво се случва във връзката ви? Вероятно ще откриете, че взаимоотношенията с партньора ви (или притесненията за връзката ви) заемат особено голяма част от свободното ви време.

9. Липса на грижа за самия себе си

В токсичната връзка може да се откажете дори от обичайните си навици за самообслужване, обяснява д-р Лоусин. Може да се оттеглите от хобита, които някога сте обичали, да пренебрегнете здравето си и да пожертвате свободното си време. Това може да се случи, защото нямате енергия за тези дейности или защото партньорът ви не одобрява, когато правите своето.

10. Надежда за промяна

Може да останете във връзката, защото си спомняте колко много сте се забавлявали в началото. Мислите си, че ако просто промените себе си и действията си, партньорът и връзката също ще се променят.

  • Били ли сте в токсична връзка?

    Young couple in relationship crisis. Offended man and woman sitting separately sofa in living room
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Шиндлер

Оскар Шиндлер и списъкът, спасил хиляди

Алиса Атанасова

Алиса Атанасова, изиграла Петя Дубарова: Живея в приказка без край, но не всеки бунт си заслужава битката