in

ЕхаЕха СмяхСмях ЛюбовЛюбов СладкоСладко ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан ОМГОМГ

10 правила за спестяване на пари, които богатите хора следват

Парите са важна част от живота ни и нещо, без което човек няма как да живее. Има хора, които се стараят да направят така, че да имат покрив над главата си и храна на масата си, а има и такива, които живеят в лукс и имат големи суми в банковите си сметки.

Естествено, начинът на живот зависи от парите, които човек печели, но колкото и да изкарвате на месец, ако не знаете как да разпределяте парите си правилно, вероятно няма да се справяте особено добре.

Странно е как има хора, които изкарват колкото нас, но имат много повече спестявания. Правилното разпределяне на бюджета не е лесна работа, но има някои правила, които богатите хора спазват, за да имат добро финансово положение. Вижте кои са те:

1. 24-часовото правило

Една от основните причини за лиспа на пари са импулсивните покупки. 24-часовото правило е много просто – изчаквате 24 часа преди да купите нещо, за да осъзнаете дали искате или имате нужда от дадения продукт. Да искаш и да имаш нужда са две много различни неща. Ако наистина имате нужда от това, купете си го, но ако просто искате да го имате, помислете добре дали можете да си го позволите и как ще се отрази на месечния ви бюджет.

2. Пари в брой

Ако използвате кредитна карта, избягвайте да плащате с нея, особено когато става дума за малки покупки. Дори да разполагате само с дебитна карта, отново по-добрият избор е да плащате кеш, тъй като когато парите минат през ръцете ви осъзнавате, че ги харчите и се контролирате повече.

3. Определят бюджет и се придържат към него

Това звучи банално, но наистина най-добрият начин да управлявате парите си е да си определите месечен бюджет за всичко и да се придържате към него. Вземете всички приходи, отделете сумата за сигурните разходи през месеца – сметки, храна, наем и т.н. и ще разберете с каква сума разполагате за по-маловажните неща.

4. Инвестират в неща, които им помагат да печелят пари

Добра инвестиция е тази, която впоследствие осигурява повече приходи. Вместо да спестявате всичките си пари, можете да инвестирате в неща като лаптоп, офис облекло, хубава кола и т.н. Всичко зависи от това с какво се занимавате.

5. Инвестират в неща, които им пестят време

Богатите хора осъзнават колко ценно е времето и плащат за услуги, които им пестят време. Поръчването на хранителните стоки до дома, използването на услугите на човек, който да се грижи за домакинската работа и т.н. ви пестят време, през което можете да изкарате повече пари, отколкото ще похарчите за тези услуги.

6. Първо сметките, после удоволствията

Най-добрият вариант е да плащате сметките си още при постъпването на заплатата ви по сметката. След като сте платили всичко, ще знаете с колко пари разполагате за по-маловажните неща. Няма нищо лошо в това да ходите на почивки или да си купувате различни неща за себе си, просто е добре да сте платили сметките си преди това.

7. Списъци за пазаруване

Списъците за пазаруване са задължителни, ако искате да харчите парите си разумно. Това се отнася както за ежедневния пазар на хранителни стоки, така и за купуването на дрехи, техника и други. Ако нямате списък, купувате неща, които не са ви необходими, само защото са изгодни.

8. Дни или уикенди без харчене на пари

За да започнете да пестите повече, трябва да се научите да контролирате парите си. Определете си ден от седмицата, в който да не харчите никакви пари. Това ще ви помогне да свикнете с по-пестеливия начин на живот.

9. Поправят нещата, вместо да ги изхвърлят

Свикнали сме когато нещо се развали директно да го изхвърляме, без дори да опитаме да го поправим. Това е много грешен подход. Когато някоя ваша вещ се повреди, първо проверете дали е възможно да се поправи и колко ще струва това преди да решите да я изхвърлите. По този начин ще си спестите много излишни разходи.

10. Инвестират в неща, които ги правят щастливи

В крайна сметка всички изкарваме пари, за да можем да живеем живота си нормално. Важно е да плащаме сметките си и да пестим, но не бива да забравяме да живеем живота си. Инвестирайте в неща, които ви правят щастливи и не се лишавайте от абсолютно всичко.

Loading

  • Успявате ли да управлявате парите си правилно?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нова лична година: мисията възможна

Скариди върху полента