in

ОМГОМГ ЕхаЕха

10 от най-добрите военни филми

Военни филми
Снимки: Instagram

Войната е ад. Тя е брутална и кървава. Унищожава животи, държави, култури. Невинни хора плащат цената за алчността на политици. Тя оформя нашето минало, настояще и бъдеще. Войната е част от историята на човечеството и въпреки че си мислехме, че в 21 век има по-разумни начини за разрешаване на конфликти, явно това не е така. Колкото и жестоки периоди от историята да са, войните винаги са представлявали интерес както за режисьорите, така и за киноманите. Историите за войната разкриват истинската природа на човечеството в най-мрачните му времена.

Военните филми са филмов жанр, в който сюжетът се развива около бойни действия. Войната е или основното действие във филма или важен фон, на който се разказва друга история. Въпреки че повечето военни филми могат да се определят като драма, те са много различни. Някои разказват историята на смел войник, други са патриотични разкази за победа, а трети наблягат на факта, че войната е трагедия.

Има военни филми, които са абсолютни класики. Вижте 10 от най-добрите филми за война на всички времена:

„Пълно бойно снаряжение“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La cantina del cinefilo🎬 (@la_cantina_del_cinefilo)

Това е филм, посветен на Войната във Виетнам, който разказва за нечовешката подготовка, която получават американските войници във военните лагери, преди да бъдат изпратени във Виетнам. Филмът е екранизация на романа „The Short-Timers“ на Густав Хасфорд и е номиниран за Оскар. Историята обхваща целия период- от неволите в подготвителния лагер до жестоката битка в Хю Сити.

„Дюнкерк“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dunkirk (@dunkirkmovie)

Филмът „Дюнкерк“ е посветен на операция „Динамо“. Това е операция по евакуиране по море на английски, френски и белгийски части, блокирани след Дюнкеркската битка на немските войски в град Дюнкерк. Спасяването на над 300 000 войници е разказно от 3 гледни точки, което прави филма наистина добър. Това е и първата голяма роля на актьора Хари Стайлс.

„Блек Хоук“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Dyer (@dd_movietvpage)

Филмът „Блек Хоук“ е дело на талантливия Ридли Скот, който е и режисьор, и продуцент. „Блек Хоук“ разказва за битката за Могадишу през 1993 г., а сценарият е адаптиран по книгата „Black Hawk Down: A Story of Modern War“ на Марк Боудън. Филмът разказва историята за операцията в Сомалия от гледна точна на американските военни сили. Има доста различия между книгата и филма, но все пак „Блек Хоук“ е един от най-добрите военни филми.

„Гадни копилета“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Film Bytes (@film.bytes)

„Гадни копилета“ е филм на легендата Куентин Тарантино. Тарантино нарочно допуска 2 правописни грешки в заглавието, но отказва да обясни защо. Подобно на повечето негови филми, „Гадни копилета“ е изпълнен с кръвопролития и жестокост и представлява алтернативен поглед върху събитията от Втората световна война. Брад Пит влиза в ролята на лейтенант Алдо Рейн.

„1917“

„1917“ е филм от 2019 година, режисиран и продуциран от Сам Мендес. Филмът разказва за Първата световна война и е частично вдъхновен от историите разказани на Мендес от неговия дядо по бащина линия Алфред за службата му по време на войната. Действието се развива след оттеглянето на германците към линията „Хинденбург“ по време на операция „Алберих“.

„Патън“

„Патън“ е биографичен военен филм за американския генерал Джордж Смит Патън по време на Втората световна война. Филмът от 1970 година спечели седем награди Оскар, включително за най-добър филм и режисьор. „Патън“ проследява действията на генерала в Северна Африка, по време на нашествието на Германия и падането на третия Райх.

„Списъкът на Шиндлер“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @bllueminded

„Списъкът на Шиндлер“ е драматичен филм на Стивън Спилбърг, който разказва историята на германския бизнесмен Оскар Шиндлер, който по време на Втората световна война спасява над 1000 полски евреи от Холокоста на нацисткото правителство. През 1994 г. филмът печели седем награди „Оскар“- за „най-добър филм“, „най-добър сценарий“, „най-добра режисура“ и други. Една от причините този филм да бъде толкова успешен е, че е създаден по истинска история.

„Писма от Иво Джима“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ryusuke ooe (@ryusuke_0304)

Този филм е на японски език и разказва историята за битката за Иво Джима, едно от най-големите и кръвопролитни сражения по време на Втората световна война. Историята е разказана от перспективата на японските войници. Има филм за същата битка, който разказва какво се е случило от гледна точна на американците- „Знамената на бащите ни“. И двата филма са дело на Клинт Истууд.

„Рестрепо“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MarvinPreston (@marvinpreston)

„Рестрепо“ е документален филм за войната в Афганистан. Филмът е режисиран от двамата журналисти- Себастиан Юнгер и Тим ​​Хетерингтън, които прекарват известно време в долината Коренгал, заедно с американските войници. Това не е документален филм, който защитава войната. Идеята му по-скоро е да покаже реалността и живота на войниците.

„Войната е опиат“

„Войната е опиат“ е филм от 2008  година, който проследява действията на екип за унищожаване на експлозивни боеприпаси от войната в Ирак, който е мишена на бунтовници и показва психологическите им реакции на стреса от битката. „Войната е опиат“ печели 6 награди Оскар и близо 50 милиона долара в световен мащаб и е един от най-успешните военни филми.

Loading

  • Обичате ли да гледате военни филми?

    Войници
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Comments

карл юнг

Лабиринти – бракът на Ема и Карл Юнг

хранене

Хранене с почивки или междинно гладуване