in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

10 ножа, които всеки добър готвач трябва да притежава

Всички сме виждали как добрите шеф-готвачи боравят с арсенал от ножове – големи, малки, назъбени и извити. Вероятно някъде в кухненските шкафове всички имаме сет с подобни кухненски прибори, но използваме само онзи, който изглежда най-симпатичен или познат. Колекцията, която сте купили с ентусиазъм и визия за покоряване на кулинарни величини сега събира прах в някой шкаф или на кухненската поставка, тъй като не сте сигурни за какво се използват повечето от тях.

Добрият готвач знае, че всеки нож отваря нова врата в света на кулинарията и ни позволява да работим по-прецизно. Ето и 10-те ножа, които всеки шеф носи винаги със себе си, и които ще ви помогнат да издигнете уменията си в кухнята на нови висини.

1. Кухненски нож, или chef’s knife

Всеки професионалист се кълне в този нож, а мнозина го смятат за продължение на ръката си. Това без съмнение е най-важният нож поради своята универсалност – с него може да се режат зеленчуци, месо, риба, подправки и какво ли още не. Дължината му е между 18-21 сантиметра, а най-използваните вариации са от немски и японски тип на изработка.

2. Помощен нож

Това е умаленият вид на основния нож, който споменахме, а размерите му са обикновенно около 14 сантиметра. Шеф-готвачите го обожават, тъй като може да бъде използван за по-елегантни и прецизни изработки в кухнята.

3. Нож за хляб

Назъбеният нож е класически нож за рязане на хлебни и по-деликатни изделия от сладкарството. Смята се за задължителен в арсенала на всеки готвач, тъй като не намачква тестените изделия и минава през кората с лекота. Подобно на кунхенския нож, дължината му започва от 18 сантиметра.

4. Нож за тренажиране

Всеки майстор на кулинарията опира в един или друг момент до ножа за обезкостяване и тренажиране. Това е тънко, гъвкаво и здраво острие, което е на почит в света на гастрономията, защото позволява да получим от грубото парче месо елегантно филе. Трябва да внимавате много с този нож, тъй като е много остър и води до чести порязвания при невнимание.

5. Нож турнé

Този малък помощник с извито острие е предназначен най-вече за придаването на заоблена форма на гарнитурите. Според последните тенденции, шеф-готвачите преоткриват натуралните форми и не използват толкова често този нож, но това не означава, че не присъства в арсенала на добрите майстори.

6. Накири

Това японско острие е перфектно за рязането на груби зеленчуци, месо и всякакви по-едри елементи. То няма остър връх, но затова острието е по дълго и позволява по-добър контрол.

7. Нож за филетиране

Едно от най-пипкавите занимания в кулинарията е филетирането на риба. В кухните със звезди Мишелин филетират само най-прецизните и умели шефове, а този нож е винаги под ръка.

8. Кухненски ножици

Не се лъжете по това, че ножиците са ни познати в канцеларския свят. Техният кухненски братовчед е в пъти по-здрав и издръжлив. Ножиците са перфектни за рязане както на фини билки, така и на по-твърди зеленчуци или меса.

9. Нож за стриди

Този малък инструмент е предназначен единствено за отваряне на морското изкушение. Отнема малко практика, за да се научи правилният начин на употреба, но след това ще можете да впечатлите ваши гости или приятели.

10. Масат

Масатът е значима част от сета на всеки шеф-готвач, защото държи в изправност всички останали ножове. Ако научите правиланта му употреба ще изглеждате на само като Гордън Рамзи, но ще можете да работите на дъската по-ефективно и  прецизно.

Loading

 • Колко видове кухненски ножове използвате?

  cooking
  • Един универсален нож
  • Два ножа
  • Три ножа
  • Всички, които имам

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Facebook/Frédéric Beigbeder

10 истини за живота и любовта от Фредерик Бегбеде

Най-добрите обувки на Маноло Бланик, появявали се на екран