in

10 неща, които ще ви направят по-добър родител

Да си родител в днешно време е истинско предизвикателство. Забързото ни ежедневие и огромният стрес понякога ни пречат да бъдем щастливи родители и да се забавляваме заедно с децата си. Затова трябва да се научим да ги игнорираме и да си дадем повече време за себе си и семейството. Вижте 15 съвета от изданието mother.ly, които ще ви помогнат да бъдете по-добър родител:

1. Освободете се от „трябва да“

Много често си мислим, че родителството трябва да изглежда по определен начин. Когато държим нещо да се случи точно така, както ние си представяме, пропускаме да се насладим на момента.

2. Не се сравнявайте с останалите родители

Кой родител прави повече за детето си? Кой му отделя повече време? Кой е най-последователен? Коя майка допринася най-много в класа или детската градина на вашето дете? Не се чувствайте длъжни от приноса на другите. Правете това, което сметнете за необходимо и сте вдъхновени да правите.

Поставяйте граници, но без да използвате сила

Като родител вие трябва да поставяте граници, но ако детето ви постоянно се съпротивлява на определена граница, не го принуждавайте на сила. Замислете се „защо го прави“ и се опитайте да реагирате като негов приятел, не като диктатор.

Не викайте на детето

Ако сте склонни да крещите, когато сте ядосани, опитайте да го промените. Децата се плашат от викове и определено това, което им говорите в момент на гняв, не стига до тях и те не могат да го възприемат. По този начин вие нарушавате чувството им за безопасност, а това може да окаже влияние върху доверието на детето към вас.

Не бъдете перфектни

Перфектен родител не съществува. Всички ние имаме своите моменти на слабост по една или друга причина и правим неща, за които след това съжаляваме. Научете се да харесвате своите недостатъци и запомнете, че най-добрите родители винаги са готови да учат, да се променят и подобряват.

Овладейте безпокойството си

Постоянното чувство на безпокойство и тревожност кара и детето ви да се чувства несигурно и да живее в страх. Опитайте да се освободите от притесненията и да реагирате с тревожност само когато наистина е основателно.

Бъдете справедлив родител

Всяко дете е уникално и има свои собствени интереси и желания. Това, което работи при възпитанието на едни деца, не винаги дава резултат при други. Помислете за възможността да бъдете справедлив родител и да показвате на детето си добрите и лошите неща, без да налагате мнение, а само да излагате фактите и да му показвате добрата и лошата страна в дадена ситуация.

Битката с храната

Децата трябва да се научат от малки да изразяват своите желания и в това няма нищо лошо. Насърчавайте детето ви да се храни здравословно, но го оставяйте да изразява своите предпочитания и не се опитвайте да му налагате точно определен режим на хранене. Когато има свобода и не се чувства притискано, детето ще яде без проблем, това, което му приготвяте.

Дайте свобода на детето

Не се опитвайте да планирате всяка една свободна минута на вашето дете. Именно моментите, в които то скучае, позволяват на децата сами да измислят игри и да развиват различни умения и интереси. Това е много полезно за тях и не трябва да им го отнемате.

Не пренебреглвайте себе си

Обикновено саможертвите не водят до нищо добро. Това се отнася и за родителството. Обръщайте внимание на себе си и на собствените си нужди. Когато вие сте щастливи, вашите деца също ще се чувстват добре. Така ще им дадете и добър пример, че трябва сами да се грижат за себе си, когато пораснат.

  • Смятате ли, че децата трябва да правят сами избори още от малки?

    Children play with a toy designer on the floor of the children's room
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Когато великани стъпваха по земята“ – в бекстейджа на Led Zeppelin

Снимка: Instagram/giovaninafratte

5 любопитни неща за Мария Кюри – първата жена, носител на Нобелова награда