in

10 неща, които станаха по-скъпи след пандемията

инфлация

Ако ви се струва, че пандемията се отразни негативно на финансите ни, определено сте прави. Животът след Ковид 19 се промени много, както и навиците и потреблението ни. Инфлацията удари почти всичко – от храна, дрехи и наеми, до електроника и развлечения. Основната причина е транспортирането на стоките и услугите, което се затрудни още повече след поскъпването на горивата. Вижте 10 неща, които отбелязаха значителен ръст в цените през последната година:

1. Телевизори и електроника

телефон, лаптоп, таблет

Компютри, камери, телевизори, домакински уреди, електрически четки за зъби и какво ли още не… Фабриките, които произвеждат електроника все още се борят да отговорят на търсенето, което намаля драстично в началото на пандемията и това ги принуди да намалят производството. При някои телевизори поскъпването е с цели 30%, спрямо цената им година по-рано.

2. Коли

коли

Редица производители на автомобили забавиха поръчките си след пандемията. Към днешна дата обаче фабриките не могат да отговорят на търсенето и компаниите пускат значително по-малък брой автомобили за проджаба, съответно на по-високи цени. Повишение на цените се наблюдава и при употребяваните автомобили, а предлагането там също не е толкова голямо. Търсене обаче има, особено на малки градски коли.

3. Газ

газ

Цената на природния газ в България към юли 2012 г. се е повишила с около 32%. Причините за скъпите горива са много. Още от началото на пандемията страните, които произвеждат суров петрол, намалиха производството си. Те бяха неподготвени за възраждащото се търсене и повишиха цените, за да компенсират ниското предлагане. Към днешна дата производството бавно се увеличава, но производителите на петрол се притесняват да върнат нивата от преди пандемията, за да не понесат нов внезапен срив в търсенето.

4. Дрехи

дрехи

Цените на дрехите са нараснали с около 10-15% у нас спрямо август миналата година. Причина за това са повишението на консумативите и суровините за текстилната индустрия. Затруднените доставки значително увеличават разходите за производство.

5. Играчки

играчки

Цената на играчките на дребно също се е покачила заради растящите разходи за производство в Китай. Увеличението по веригата на доставки от производителя до крайния потребител вече е около 10%.

6. Коли под наем

коли под наем

Още в началото на пандемията преди 2 години голяма част от компаниите разпродадоха част от своите автопаркове, тъй като дълго време хората не пътуваха и тази услуга не се използваше. Разходите за наемане на кола в Европа се удвоиха през последните три години, а според експертите, ще нарастват още.

7. Жилища

имоти

Целият този хаус, който предизвика Ковид 19, нямаше как да не се отрази и на имотния пазар. През първото полугодие в столицата се наблюдава много голямо търсене и недостатъчно предлагане. Търсенето с цел инвестиция в сигурен актив, какъвто са имотите, е основната причина за ускорения ръст на цените. Спрямо миналата година ръстът е между 20 и 40%.

8. Хранене у дома

вечеря

Цените на хранителните стоки продължават да се покачват, в това число и за стоките на едро. Според НСИ инфлацията в България през юни е 16.9%, а според статистика на Евростат България е на пето място в ЕС по ръст на инфлацията.

9. Хранене в заведения

ресторант

Ресторантите, баровете и други подобни заведения отчитат 20% ръст на цените спрямо същия период на миналата година, сочат данни на НСИ. Ресторантьорите са принудени да вдигат цените постоянно заради покачването на суровините и предизвикателствата с доставката на храна.

10. Медицински услуги

лекар

Цените на стоматологичните услуги са скочили с около 4,3%, а извънболничните медицински услуги поскъпват с около 5,7%. Лекарствата са нараснали с 1,7% за година, а лекарските услуги са се повишили с 6,6 на сто.

Loading

  • Как се отрази инфлацията на бюджета ви?

    Consumers inflation concept, shopping trolley and word inflation
    • Значително се повишиха разходите ми
    • Не я усещам особено
    • Не мога да преценя

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

салиери

Салиери – убиец на Моцарт или жертва на фалшива новина

Емоции

4 емоции, които могат да ви направят по-продуктивни