in

10 неща, за които трябва да спрете да се извинявате

Съжалявам

Непрестанните извинения са изтощителни и имат негативен ефект както върху вас самите, така и върху хората около вас. Хората прекалено често се извиняват за неща, за които не бива да съжаляват. Това влияе негативно на всичко – професионален живот, личен живот, самочувствие, самооценка и т.н.

Ето 10 неща, за които трябва да спрете да се извинявате:

1. Че плачете

Жена плаче

Колко пъти ви се е случвало да се разплачете пред някого и да започнете да се извинявате? Вероятно доста. В изразяването на емоциите няма абсолютно нищо лошо, а и това не е нещо, което човек може да контролира. Спрете да се извинявате на хората, когато се разплачете. Това освобождаване на емоциите всъщност е доста полезно.

2. Че се доверявате на интуицията си

Интуиция

Не бива да се чувствате неудобно в ситуациите, в които просто имате лошо усещане за нещо или някого. Винаги се доверявайте на инстинктите си и не се извинявайте за това, че го правите. Не е нужно да се обяснявате, вашата интуиция е нещото, на което можете да имате пълно доверие.

3. Че сте пропуснали тренировка, за да лежите на дивана

Диван телевизия

Всеки човек има нужда от почивка понякога и в това няма нищо лошо или срамно. Редовните тренировки имат множество ползи за здравето, но не е нужно да се чувствате виновни в дните, в които просто нямате желание да тренирате. Макар спортът да е полезен, прекарването на това време с любимия човек или просто излежаването на дивана могат да бъдат също толкова полезни, ако усещате, че имате нужда от това.

4. Че казвате това, което мислите

Разговор

Откровеността е едно от най-ценните качества и не бива да се извинявате, че го притежавате. Обикновено правите услуга на всеки около вас, на когото казвате това, което мислите. Дори да става въпрос за критика, не бива да се извинявате, след като знаете, че критиката е градивна.

5. Че отменяте среща или че няма да присъствате на дадено събитие

Среща

Не дължите нищо на никого, така че не се притеснявайте да откажете, когато ви поканят на среща. Времето ви е ценно, така че не започвайте отказа със „съжалявам“. Кажете просто „Благодаря за поканата, но съм зает/а“ или „Благодаря, може би някой друг път“. Не бива да се чувствате неудобно от факта, че сте заети или че просто искате да прекарате вечерта по друг начин.

Също така хората често смятат, че не могат да откажат, когато става въпрос за някакво фирмено събитие. Не забравяйте, че партитата, тийм билдингите и т.н. се провеждат в извънработно време. Това означава, че по никакъв начин не сте длъжни да присъствате. Ако не ви се ходи, просто кажете „Не“, без ненужни извинения.

6. Че детето ви е разхвърляло нещо

Дете супермаркет

Въпреки че повечето родители се извиняват за поведението на децата си, това е много грешен подход. Не правите услуга на детето като се извинявате от негово име. По този начин поемате вината за лошото поведение и няма как да успеете да обясните, че това, което е направило, е лошо. Дори детето да е създало истински хаос на някакво обществено място, не бива да се притеснявате. Все пак това е дете, а децата правят такива неща.

7. Че сте болни

Жена болна

Много хора се притесняват, когато се разболеят от грип или настинат, тъй като колегите им в работата ще бъдат много натоварени, заради тяхното отсъствие. Тази ситуация не е приятна за никого, но най-вече за вас. Не сте се разболели нарочно, така че няма причина да се чувствате неудобно. Фокусирайте се върху оздравяването си и бъдете сигурни, че работният процес ще върви и без вас.

8. Че си взимате почивен ден без причина

Почивен ден

Всеки човек има нужда от почивка от време на време, особено със забързаното ежедневие, което имаме. Не се извинявайте, когато си взимате почивен ден без причина. Свикнали сме да използваме отпуската си за пътувания, вършене на някаква работа и т.н., но взимането на почивен ден, в който просто да си останем вкъщи, е изключително полезно. Никога не се извинявайте да нещо подобно.

9. Че казвате „не знам“

Не знам

Най-достойното нещо, което можете да направите, когато не знаете отговора на някой въпрос, е да кажете „не знам“. Няма как да знаете всичко във всяка ситуация, така че никога не се притеснявайте да кажете „не знам“, все пак човек се учи, докато е жив…

10. Че искате помощ

Помощ

Повечето хора се притесняват да молят за помощ, но това е нещо съвсем естествено. Абсолютно невъзможно е да знаете и можете всичко, така че няма нищо срамно в искането на помощ. Не се притеснявайте да помолите непознат мъж в магазина да ви свали нещо от най-високия рафт, да помолите приятелка да гледа детето ви за няколко часа или да поискате помощ от колега за задача, с която не можете да се справите.

Loading

  • Смятате ли, че се извинявате прекалено често?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пабло Пикасо

Пикасо и неговите жени – машини за страдание, богини и изтривалки

Netflix

7-те най-интересни филма в Netflix през юли