in

СладкоСладко

10 любопитни факта за Хелоуин, които не знаете

хелоуин

Хелоуин е денят, в който виждаме заведенията, украсени с издълбани тикви и изкуствени паяжини. През последните години в България празникът започна да се празнува от повече тийнейджъри и деца, които се обличат в призрачни костюми. В повечето страни по света традицията е децата да обикалят по къщите и възрастните да им дават лакомства. У нас предимно се посещават тематични партита.

Празненствата и вярванията, свързани с Хелоуин, съществуват от около 6000 години. Смята се, че идват от древните келти. Цветовете на този празник за оранжево и черно. Оранжевото – защото се асоциира с есента, сезонът на тиквите, а черното – защото символизира смъртта и тъмнината. Но защо празнуваме Хелоуин и откъде идва тази традиция?

Вижте 10 любопитни факта, които вероятно не знаете:

хелоуин

1. Хелоуин означава „вечерта на светеца“

Думата Хелоуин започва да се употребява през 1745 г. във връзка с християнския произход. На шотландски означава вечер на светци и била написана като Вечерта на Вси Светии. С течение на времето Вечерта на Вси Светии започва да се нарича Хелоуин.

2. Първоначално носенето на маска на Хелоуин било за защита

Маските на Хелоуин били носени, за да се прогонят злите духове. Хората вярвали, че на този ден душите на починалите ще се върнат на земята да търсят животи, които да вземат със себе си. Идеята зад страшните маски била да изплашат злите духове.

3. В Германия е традиция домакинствата да крият ножовете си на Хелоуин

На Хелоуин традицията в Германия е да се скрият всички ножове. Подобно на много други култури, германците вярват, че душите на мъртвите слизат на земята на този ден. Това се прави, за да няма инциденти.

черна котка

4. Черните котки се свързват с Хелоуин заради суеверия

Във Франция и Испания през средновековието котките са били свързвани с лош късмет и проклятия. Това ги прави идеалният помощник на всяка вещица, която иска да ви прокълне. Така черните котки се превръщат в символ на проклятията и Хелоуин. Много приюти за животни в САЩ не позволяват на хората да осиновяват черни котки на Хелоуин.

5. За първи път Белият дом е украсен за Хелоуин през 1958 г.

Белият дом за първи път е украсен през 1958 г. от лейди Мейми Айзенхауер с изкуствени черепи, тикви и цветя. Традицията продължава оттогава, като президентите и техните семейства организират партита и дълбаят тикви.

6. В Камбоджа на Хелоуин дават боб на мъртвите

Хелоуин все още е сравнително нов празник в Камбоджа, но през септември и октомври Камбоджа има традиции, подобни на Хелоуин. Местните вярват, че портите към ада се отварят около октомври и душите могат да ходят по земята. Те дават боб, увит в бананови листа, на изгубени близки на Хелоуин като дар за мир.

7. Традициите за Хелоуин продължават една седмица в Австрия

В Австрия Хелоуин се празнува като седмицата на всички мъртви души, известна като Seleenwoche. Традиция като част от празника е хората да оставят светлината в къщата си да свети непрекъснато в продължение на седем дни, както и хляб и вода за душите на починалите близки. Също така е обичайно да се посещават гробовете на близки, за да отнесат цветя и фенери.

хелоуин
Halloween

8. Фразата “Trick-or-Treat” (Пакост или лакомство) е използвана за първи път през 1927 г.

Първият път, когато фразата „Trick-or-Treat“ се появява в печат, е през 1927 г. в статия в Blackie, Alberta Canada Herald. Текстът е разказ за събитията на Хелоуин през същата година в Канада и използва термина „пакост или лакомство“, за да обясни действията на децата на Хелоуин.

9. Страхът от Хелоуин се нарича самхайнофобия

Думата „Samhainophobia“ идва от думата „Samhain“, което означава края на лятото. Повечето случаи на самхайнофобия са причинени от травматично преживяване или пристъп на паника около определени елементи на Хелоуин. Симптомите са гадене, безпокойство, треперене и изпотяване.

10. Световният рекорд за най-много запалени фенери на Хелоуин е 30 581

На 19 октомври 2013 г. в град Кийн, Ню Хемпшир, САЩ, бе подобрен световен рекорд на Гинес за най-много запалени по едно и също време фенери. Градът подобрява предишните си рекорди цели осем пъти.

Loading

  • Харесвате ли традициите на Хелоуин?

    Halloween
    • Да, забавно е да се обличат страшни костюми
    • Не, това е безмислен празник

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

пиза, италия

Наклонената кула в Пиза – история за една грешка

пътуване

Как да пътешествате по-евтино и приятно?