in

10 любопитни факта за Салвадор Дали

салвадор дали
Снимка: Уикипедия

Салвадор Фелипе Хасинто Дали Доменек, известен просто като Салвадор Дали, е роден на 11 май 1904 г. в град Фигерас, Испания. Той е най-известен с приноса си към света на изкуството, особено към сюрреалистичното движение.

Дали обаче не беше известен само с произведенията си. Той имаше особена склонност да се прави на глупак и неговите лудории и странен начин на живот понякога открадват светлината на прожекторите от артистичните му творби. Една от странните прояви на неговата ексцентричност е домашният му любимец оцелот, който той водел навсякъде със себе си.

Вижте какво наследство оставя Салвадор Дали на света и какво е толкова диво и ексцентрично в природата му:

1. Салвадор Дали вярвал, че той е прероден в неговия по-голям починал брат

По-големият брат на Дали е роден почти три години преди него и също се казвал Салвадор Дали. Само 9 месеца преди раждането на брат си, той умира от стомашен проблем. Родителите му приемат раждането на Дали като прераждане на починалото си дете. Когато е на 5 години, те го завеждат на гроба на брат му и го споделят с него. Той също започва да вярва в това.

2. Той имал трудно детство

Бащата на Дали бил много строг и прилагал прекалено строг подход в отглеждането му. Майка му Фелипа се отнасяла с него точно по обратния начин и насърчавала артистичната му природа. Суровите наказания от страна на баща му и изобилната обич от страна на майка му, го правят меко казано странен.

3. Талантът му е забелязан рано

Когато Дали е на 12 години, родителите му вече са разбрали за дарбата му като художник и го изпращат на училище за рисуване. След първата година баща му организира частна изложба, показваща рисунките на Дали с въглен в дома им. На 15 години той излага творбите си за първи път публично в Общинския театър във Фигерас.

4. Първоначално Дали е бил по-известен със своята ексцентричност, отколкото с изкуството си

През 1922 г. Дали се премества от Фигерас в Мадрид, за да учи живопис. Когато той започва да се чувства наистина неограничен в начина, по който се изразява, става известен като ексцентрик. Той обикновено е наричан Денди, тъй като имал дълга коса, носел бакенбарди и дрехи, подобни на тези, носени от дендитата през XIX век във Великобритания.

5. Салвадор Дали е изключен от едно и също училище по изкуства не веднъж, а два пъти

По време на престоя си в Мадрид той бил добре известен размирник. През 1923 г. той е обвинен в ръководене на студентски протест и впоследствие е изключен. Позволено му е да се върне в училището и да повтори учебната година, но в крайна сметка отново е изключен през 1926 г. точно преди последния си изпит, защото заявява пред проверяващите, че е по-интелигентен от тях, поради което те нямало как да го изпитват.

6. Бащата на Дали бил близо до това да се отрече от него

Когато той започва да ухажва Гала, докато тя все още била омъжена за Пол Елюар, баща му не скрива силното си неодобрение и искал да се откаже от него.

7. Най-известната творба на Дали е озаглавена „Устойчивостта на паметта“

Тази картина остава в историята не само като най-известната творба на Дали, но и едно от най-известните произведения на сюрреалистичното изкуство, създавани някога. Когато го питат за символиката зад топящите се часовници, той заявява, че те са „сюрреалистичното възприятие на камамбер, топящ се на слънце“.

8. Салвадор Дали се жени за съпругата на своя приятел

Салвадор Дали е на 25 години, когато среща бъдещата си съпруга Елена Ивановна Дяконова. Елена, известна като Гала, била десет години по-възрастна от Дали по това време и била омъжена за неговия добър приятел Пол Елюар.

Дали купува замък за жена си Гала през 1968 г., тя го приема с едно странно условие – ако някога реши да я посети в замъка, трябва да получи писмено разрешение от нея предварително.

9. Той бил обсебен от парите

Художникът бил „жаден“ за пари и бил готов почти на всичко, за да печели повече. Колегите му го наричали „Avida Dollars“ (жаден за долари). Той би поел почти всяка работа за пари. Дали прави дизайнът на логото на популярната компания за близалки Chupa Chups.

10. Салвадор Дали построява музей за себе си и след това умира в него

Кметът на родния град на Дали го моли да дари произведение на изкуството си на музея на града, но в крайна сметка получава много повече, отколкото иска. Дали преустроява общинския театър, където направил първата си изложба, в музей, посветен на него и неговите произведения. Той е живял в музея през последните няколко години от живота си и е починал там през 1989 г.

Прочетете още:

12 трагични факта за живота на Винсент ван Гог

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Какво трябва да имате в гардероба си тази есен

Фидел Кастро

Фидел Кастро и рекордите в живота му