in

ЕхаЕха

10 любопитни факта за Микеланджело

Снимка: michelangeloportrait/instagram

Микеланджело е един от най-известните скулптури и художници в света на всички времена. Италианският ренесансов художник оказва огромно влияние върху бъдещето на западното изкуство и е един от най-успешните художници на своето време. Творбите му могат да се видят в цяла Италия, а най-известната е Сикстинската капела във Ватикана. Вижте още любопитни неща за живота и творчеството на Микеланджело:

1. Освен художник и скулптор, Микеланджело бил и поет

Има около 300-500 негови стихотворения. Смята се, че приживе е написал няколко стотин сонети и мадригали. Основните теми в неговото творчество са сексът и романтиката. Докато е жив, нито едно от неговите стихотворения не било публикувано официално.

2. Поръчката на Микеланджело за Сикстинската капела била част от заговор за саботаж

Когато Микеланджело получава поръчка да рисува вътрешността на Сикстинската капела, той е известен със своята скулптурна работа. Занимавал се с рисуване, но това не била основната му дейност. Папа Юлий избира Микеланджело, защото друг ренесансов художник го препоръчва. Рафаел видял възможност да саботира кариерата му, като го препоръча за тази сложна задача, надявайки се това да бъде катастрфа. Той обаче приема предизвикателството и му отнема четири години да завърши шедьовъра си.

3. Той проектира укрепленията на Флоренция

През 1527 г. семейство Медичи, което управлявало до този момент града, е изгонено и републиканското правителство поема управлението. На Микеланджело е предложена длъжността директор на укрепленията на града. Той създава скици за градските стени и изучава укрепленията на други италиански градове за вдъхновение. По това време подобно нещо е противоречиво, тъй като Микеланджело работел за Медичи и папа Климент VII, но открито подкрепял републиканското управление.

4. Микеланджело работел с девет различни папи

Кариерата му продължила 70 години от живота му и през това време той имал много поръчки, работейки с девет различни папи върху лични и публични произведения. Първата му поръчка е от папа Юлий II, а последният папа, за който работи, е Пий IV.

5. Той включва себе си в картината на Сикстинската капела

Микеланджело е подписвал само едно произведение на изкуството – Пиета, първият му скулптурен шедьовър. Той бил толкова добър, че хората не вярвали, че е негово дело. Затова гравирал името си върху пояса на Дева Мария. От този момент нататък той започва да рисува себе си и да слага подписа си в своя живопис. Най-известният автопортрет е във фреската „Страшният съд“, която е на стената на Сикстинската капела.

6. Микеланджело никога не е бил женен

Много малко се знае за любовния живот на художника, но едно е сигурно – той пишел любовни писма и сонети. Повечето от неговите страстни стихотворения са написани за млади мъже. Томазо деи Кавалиери получавал много романтични бележки от Микеланджело. По-късно се оказва, че Микеланджело пише сонети за Витория Колона, вдовица. Колона също била поет и изглежда, че са развили романтично приятелство през годините, пишейки сонети заедно.

7. Той е първият западен художник, който публикува биография

Главата за Микеланджело е част от поредица от биографии, базирани на живота на художника около 1550 г. Той не бил впечатлен от написаното и затова накарал своя асистент Асканио Кондиви да напише отделна книга. Тази кратка биография е написана през 1553 г. и се предполага, че е написана така, както Микеланджело е искал да бъде представен.

8. Микеланджело живеел като беден човек

Въпреки многото работа и поръчки, художникът живеел като беден човек. Веднъж казал на своя чирак Кондиви: „Колкото и да съм бил богат, винаги съм живял като беден човек“. Той не намирал удоволствие в храната и напитките и се хранел просто защото трябва. Когато умира имуществото му било оценено на 50 000 флорина, което към днешна дата се равнява на около 35 млн. долара.

9. Той работел до седмицата, в която умира

Микеланджело бил много трудолюбив и с удоволствие създавал своите произведения на изкуството. Работел до последно, а когато станал твърде слаб да рисува, напътствал и наблюдавал проектите, които били на негово име. Той е роден на 6 март 1475 г. и умира на 18 февруари 1564 г. на 88-годишна възраст.

10. Статуята на Давид е издълбана от изхвърлено парче камък

Микеланджело е известен с красивите си мраморни скулптури. Той внимателно подбирал всяко парче мрамор. Световноизвестната статуя на Давид обаче била издълбана от изхвърлено парче мрамор. Той започва своя тригодишен проект за извайване на статуята на Давид на 13 септември 1501 г. Неотдавна бе направен анализ, който показва, че статуята е в по-лошо състояние, в сравнение с други статуи на същата възраст и това се дължи на лошото качество на мрамора.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Самолет

8 неща, които не бива да правите в самолет

Забележителности свят

Тест: Проверете колко знаете за забележителностите в света