in

10 любопитни факта за Международната космическа станция

12 април е Международен ден на авиацията и космонавтиката. По този повод ще ви разкажем най-любопитните неща за Международната космическа станция, за по-голямата част от които вероятно не сте чували. Всички знаем, че тя обикаля около нашата планета и че на нея се провеждат важни научни експерименти. Но знанията на повечето хора стигат дотук. Сега ще хвърлим повече светлина върху това технологично чудо:

1. Международната космическа станция е създадена в периода 1998 – 2011 г.

МКС не е създадена само от една нация. Тя е дело на различни национални космически агенции. Част от модулите са създадени от САЩ, други от Русия, Япония, Канада и Европа. Сглобяването ѝ започва през 1998 г., когато първият модул, произведен в Русия, бе изстрелян на руската ракета Протон. Всички останали модули са транспортирани до МКС от космическите совалки на НАСА.

2. Тя не е била обитавана до 2000 г.

Първият екипаж, който живее на борда на Международната космическа станция, е изпратен на построения в Русия космически кораб „Съюз ТМ-31“. Това се случва през ноември 2000 г. Тричленният екипаж се състои от двамата руски космонавти Юрий Гидзенко и Сергей К. Крикалев, и американския астронавт Бил Шепърд, изпълняващ ролята на командир на мисията. И тримата имат богат опит в космоса, а Крикалев прекарва една година на борда на съветската космическа станция МИР.

3. МКС непрекъснато се развива

До 2011 г. космическата станция има над 150 различни компонента и четиринадесет модула под налягане. За да свържат всички части, астронавтите са изкарали над 1000 часа в космоса. През следващите 11 години са добавени още пет модула, като се работи и по още модули.

4. Астронавтите на борда на МКС трябва да правят ежедневно упражнения

Животът в космоса не се отразява добре на човешкото тяло. Липсата на гравитация кара костите да губят плътност и мускулите бавно да отслабват. За да предотвратят тези проблеми, астронавтите на МКС трябва да правят интензивни ежедневни упражнения.

5. Екипажът на борда на МКС може да види изгрева и залеза 16 пъти за 24 часа

Международната космическа станция обикаля около Земята веднъж на всеки 1,5 часа. Астронавтите могат да видят 16 пъти в денонощието изгрева и залеза. Това, разбира се, предизвиква хаос в графиците им за сън. Те не могат да си легнат и да спят просто така в леглото си, а в спални чували, които са прикрепени към стените на кабините на екипажа – малки отделения, които са големи, колкото да поберат един човек.

6. Повечето изследвания, направени на МКС, са фокусирани върху живота в космоса

Когато астронавтите не се хранят, спят или почиват, те провеждат научни експерименти, включващи опити за отглеждане на растения в микрогравитация, изследване на това как микробите оцеляват в космоса, изучаване на влиянието на космоса върху ДНК и дали е възможно човешко възпроизвеждане. Последното не е тествано върху хора, но са направени няколко теста върху животни, които не са дали благоприятни резултати.

7. Някои от експериментите в МКС са насочени към звездите

Част от еинструментите на МКС са проектирани да изследват Вселената. Инструментът NICER например, изучава неутронните звезди – най-плътният обект във Вселената. Алфа магнитният спектрометър се използва, за да се анализират космическите лъчи, едни от основните компоненти на Вселената.

8. Международната космическа станция вероятно е най-скъпият обект, построен някога

До 2010 г. общите разходи са 150 млрд. долара, от които 58,7 млрд. долара от САЩ, 12 млрд. долара от Русия, 5 млрд. долара от Япония и Европа, и 2 млрд. долара от Канада. Останалите пари са отишли за превоз на астронавти и компоненти от и до МКС, както и на различни космически кораби.

9. Най-дългото време, прекарано от астронавти на МКС, е 340 дни

Руският космонавт Михаел Корниенко и американският астронавт Скот Кели са двамата късметлии, които прекарават рекордното време от 340 дни на борда на МКС. Експериментът не изисква почти никаква работа от тяхна страна, освен да се изучават ефектите от продължително пребиваване в космоса.

10. МКС няма да остане в космоса завинаги

Много от модулите на Международната космическа станция вече са доста остарели. Това предполага, че МКС може да остане в космоса по-дълго от планираното, но ще стане безполезна. Времето ѝ вече е удължавано няколко пъти, но краят му се вижда.

През януари 2022 г. НАСА обяви плановете си да изведе МКС от орбита през януари 2031 г. и да я разбие в отдалечена южна част на Тихия океан.

Прочетете още:

Любопитни факти за Космоса и астронавтите

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джей Ло и Бен Афлек

20-годишната любовна история на Джей Ло и Бен Афлек

Ким и Кание

Ким Кардашиян за развода с Кание Уест