in

10 любопитни факта за Лудвиг Ван Бетховен

бетховен
Снимка: Уикипедия

Лудвиг ван Бетховен е един от най-влиятелните композитори на класическа музика на всички времена. Той остави своя отпечатък в преходния период между класическата и романтичната ера в класическата музика. Вижте най-любопитните факти за живота му:

1. Лудвиг ван Бетховен е роден в Бон, Германия, през декември 1770 г. Действителната дата на раждането му не е известна.

2. Бащата на Бетховен бил неуспешен певец и много настоявал сина му да свири часове наред всеки ден. Той дори го биел, когато свирил грешни ноти.

3. Бетховен напуска училище на 11-годишна възраст, тъй като се наложило да помага на семейството си. На 18-години тЛудвиг издържал изцяло семейството си. Той имал 6 други братя и сестри, четирима от които са починали по време на живота му.

4. Първата си комопозиция Бетховен пише, когато е само на 12 години. Тя е написана в C минор, което е странен избор за времето и предизвикателство за свирене.

5. Бетховен бил предразположен към заболявания и прекарва по-голямата част от живота си, страдайки от огромно различни заболявания като колит, ревматизъм, ревматична треска, тиф, кожни заболявания, абсцеси, серия от инфекции, офталмия, възпалителна дегенерация на артериите, жълтеница хроничен хепатит и цироза на черния дроб.

6. До 1793 г., на 22-годишна възраст, Бетховен често свири на пиано в салоните на виенското благородство и бързо се утвърждава като виртуоз на пиано. Първата си симфония изпълнява на 30-годишна възраст.

7. Сонатата „Лунна светлина“ е едно от най-известните произведения на Бетховен, но за него била известна като „Соната за пиано №14“ и получава прякора си едва през 1832 г., 5 години след смъртта му.

8. На 25-годишна възраст слухът на Бетховен започва да намалява. На 27 той чува постоянно бръмчене, а на 46 вече е напълно глух. След като загубил слуха си, Бетовен общувал с приятелите си, като ги карал да пишат в „книги за разговори“.

9. Бетховен е първият музикант, който дори получава заплата само за това, че композира, когато и каквото поиска. Преди да загуби слуха си, Бетовен е известен със своите импровизаторски умения. След като губи слуха си, Лудвиг ван Бетховен запазва перфектния тон и продължава да композира.

10. Някои от най-важните творби на Бетховен са композирани през последното десетилетие от живота му, в който момент той е бил напълно глух. Последната пиеса, която Бетовен успява да завърши, е последната част от „Струнен квартет № 13“ през 1825 г. Той умира през 1827 г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тик Нят Хан

Добрите примери: Шифърът на Тик Нят Хан

Торонес Овасян

Ованес Торосян – без грим и претенции