in

10 любопитни факта за кралското семейство

Членовете на кралското семейство и техният живот винаги са били интересни. Следим с интерес какво се случва в живота на кралските особи, но въпреки това техният свят е пълен с тайни и няма как да знаем всичко.

За щастие понякога се разкриват интересни факти, които не сме знаели. Ще споделим с вас 10 любопитни факта, които вероятно не знаете за британското кралско семейство:

1. Кралица Елизабет има 2 рождени дни 

Разбира се истинският рожден ден на кралицата е само един, но това не й пречи да празнува два пъти. На истинския си рожден ден, 21 април, кралица Елизабет предпочита да празнува само със семейството си. Нейният „официален“ рожден ден не е на фиксирана дата. Рождението на кралицата се отбелязва през втория понеделник на юни и се провеждат паради в столицата в нейна чест.

А причината за това необичайно празнуване на рожден ден два пъти е лошото време в Англия. През 1748 г. крал Джордж II (който е роден през октомври) решава да комбинира ежегодния летен военен марш със собствения си рожден ден. Оттогава всеки монарх следва примера му.

2. Обикновени хора нямат право да докосват кралски особи 

Правилото гласи, че никой, освен членовете на кралското семейство, не може да докосва друга кралска особа. В днешно време обаче това правило се пренебрегва. През 2009 година, Мишел Обама прегърна кралицата в Бъкингамският дворец, а тя нямаше нищо против.

3. Дори да сключите брак с член на кралското семейство, не можете да стигнете до трона

Повечето хора си мислят, че ако сключат брак с крал или кралица, автоматично ще получат съответната титла. Нещата обаче не се случват така. На трона сядат наследниците, а не съпругите/съпрузите.

4. Кралицата задава тон на вечерите 

Когато се храните в присъствието на крал/кралица, трябва да можете да се храните бързо. Когато монархът спре да се храни, всички останали също трябва да оставят вилицата и ножа на масата.

5. Членовете на кралското семейство изкарват пари, не разчитат само на данъкоплатците

Повечето хора си мислят, че кралските особи разчитат само на парите, които получават от данъкоплатците, но това не е вярно. Всъщност те имат много източници на доходи. Най-голямата част от парите, които изкарват, идват от имоти.

6. Кралицата не се нуждае от паспорт

Всеки британски паспорт се издава от името на кралицата. Няма логика кралицата да дава разрешение на самата себе си да пътува. Кралицата е един от малкото хора в света, които не предоставят паспорт при международни пътувания.

7. Не могат да играят Монополи

Ще ви прозвучи странно, но членовете на кралското семейство не трябва да играят Монополи. Оказва се, че и кралските особи се карат, когато играят настолни игри. Когато членовете на кралското семейство играят тази игра, обстановката става много напечена, затова не бива да го правят.

8. Много от членовете на кралското семейство са погребани в Уестминстърско абатство

В Уестминстърското абатство се провеждат коронации, сватби и кралски погребения. На територията му са погребани седемнадесет британски монарси, като първият е крал Едуард през 13-ти век. Всички монарси с изключение на Хенри III също са там.

9. Кралицата е създала порода кучета

Всички знаете, че кралицата обожава кучетата от породата корги. Когато едно такова куче се чифтосало с дакел, кралицата измислила нова порода – дорги. Тези кученца са лоялни, интелигенти, дружелюбни и много сладки.

10. Те притежават много имоти

Имотите на кралското семейство са на стойност около 14 милиарда паунда и се простират в цялото Обединено кралство. Те притежават замъците и резиденциите, селскостопански земи и имоти, паркове и гори, търговски и жилищни сгради и много други.

  • Кое най-много ви изненада?

    • Че кралицата празнува 2 рождени дни
    • Че членовете на кралското семейство не могат да играят Монополи
    • Че кралицата не пътува с паспорт

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Български филм отличен като номер 1 на Berlin Sci-Fi Filmfest

10 интересни неща за Дуейн Джонсън, които не знаете