in

10 любими въпросa на CEO-та, които задават на интервю за работа

Интервю за работа

Интервюто за работа обикновено е доста стресиращо, тъй като кандидатите искат да направят добро впечатление и съответно да получат работата.

Подробният разбор на CV-то и досегашния опит е достатъчно изнервящо, но обикновено изпълнителните директори задават и допълнителни, доста сложни въпроси. Начинът, по който отговорите на тези странни въпроси може или да ви осигури работата, или директно да елиминира шансовете ви.

Вижте кои са някои от най-популярните въпроси, които главните изпълнителни директори задават на интервю за работа и какъв е правилният начин да отговорите:

1. Какво би казал за вас някой, който не ви харесва?

Този въпрос е един от любимите на интервюиращите, тъй като вярват, че враговете ви ви познават най-добре. Вероятно се досещате, че отговорът „всички ме харесват“ не е правилният, тъй като това означава, че или лъжете, или имате нереалистичен поглед върху нещата.

Най-добрият вариант е да бъдете честни и това важи за цялото интервю. Признайте недостатъците си и обяснете кои са нещата, които смятате, че трябва да подобрите. Придържайте се към кратък отговор на този въпрос.

2. Как се виждате след 5 години?

Тук отново е най-добре да кажете истината. Недейте да лъжете и да обвързвате отговора си с компанията, в която искате да работите. Не споменавайте, че виждате себе си все още в тази компания. Вместо това можете да кажете, че виждате себе си като лидер на екип или друга добра длъжност, дори това да ви се струва твърде амбициозно. По този начин ще покажете, че сте мотивирани и амбициозни.

3. С какво ще допринесете за развитието на компанията?

Макар че на пръв поглед този въпрос изглежда елементарен, има подходящи и не толкова подходящи отговори. Можете да споменете, че сте сериозни и организирани, поради което няма да бъде необходим микромениджмънт. Освен това можете да добавите, че се надявате компанията да ви преценява според свършената работа, а не според работните часове. Този отговор демонстрира увереност.

4. Коя е най-лошата работа, която сте имали и защо?

Истината е, че няма правилен или грешен отговор на този въпрос. Същото важи и за въпроса „Коя е най-хубавата работа, която сте имали?“. Идеята на тези въпроси е, че са неочаквани и интервюиращият иска да види реакцията ви. Искат да видят как работи мозъкът ви в такава ситуация.

5. Защо искате да напуснете сегашната си работа?

В почти всяко интервю присъства този въпрос. Вероятно не сте се замисляли, но идеята на този въпрос е да се провери как реагирате в ситуация, в която имате възможността да кажете нещо лошо за някого. Ясно е, че има неща, от които не сте доволни, щом сте решили да смените работата си, но се опитайте да отговорите максимално професионално. Без да се оплаквате твърде много и без да говорите лоши неща за сегашния си работодател.

6. Какво обичате да правите в свободното си време?

Всеки работодател иска да знае какво правят служителите му в свободното си време. Отговорът на този въпрос ще покаже на интервюиращия дали ще бъдете актив за компанията или не. Хората, които имат хоби, спортуват, четат книги и прекарват време със семейството и приятелите си, са по-предпочитани служители от тези, които лежат на дивана и гледат телевизия. Ако прекарвате свободното си време, вършейки неща, които обичате, ще ходите на работа заредени с положителна енергия и ще имате добри идеи.

7. Ако попитаме настоящите ви колеги, как биха ви описали?

Когато ви зададат този въпрос, от вас се очаква честна и адекватна оценка на силните и слабите ви страни. Повечето хора правят грешката да изтъкват само положителните си качества. Не забравяйте, че никой не е перфектен, така че не премълчавайте недостатъците си.

8. Какво мислите за ценностите на нашата компания?

Чрез този въпрос интервюиращите проверяват дали сте направили проучване за компанията. Преди да отидете на интервю за работа, трябва да проучите компанията, да разберете каква е мисията ѝ, какви са ценностите и т.н. Отговорът на този въпрос ще покаже дали сте отделили от времето си, за да се запознаете с компанията или не.

9. Коя е най-голямата ви слабост?

Този въпрос обикновено създава паника. Хората не обичат да признават, че имат слабости, но начинът, по който ще отговорите, е изключително важен. Всички имаме слабости, така че не се притеснявайте да кажете какви са вашите. Добра идея е обаче да превърнете слабостите си в сила, като споменете какви стъпки смятате, че трябва да предприемете, за да се случи това.

10. Имате ли някакви въпроси?

Около 99.9% от интервютата за работа приключват с този въпрос и той всъщност е много важен. Не е важно точно какви въпроси ще зададете, а това да го направите. Работодателите обичат служители, които имат много въпроси. Това показва, че се интересувате и искате да се развивате. Никога не казвайте „Нямам въпроси“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Нобелистът Олга Токарчук и Георги Господинов: За малкия човек, войната и света

8 филма за пътуване, които ще ви накарат да се почувствате сякаш сте там