in

10 кулинарни трика, с които ще готвите като професионалисти

Повечето хора приемат готвенето като нещо много трудно, но истината е, че това съвсем не е така. Стига да имате подходящите съдове и прибори и да знаете някои трикове, можете да готвите като професионалисти, без да полагате особено много усилия.

Предлагаме ви няколко кулинарни трика, които обикновено можете да научите само на готварски курс. С тях ще приготвяте ястия, достойни за изискан ресторант.

1. Как да приготвите перфектната пържола

Ако сте един от многото хора, които просто изваждат парче месо от фризера и го хвърлят във фурната, спрете да го правите. Когато месото не е добре размразено, то не се сготвя равномерно и дори може да остане сурово. Най-добрият вариант е да извадите месото от фризера на предната вечер и да го оставите в хладилника. След това изваждайте месото да стои на стайна температура час – два преди да го готвите. По този начин ще приготвяте равномерно изпечени и много по-вкусни пържоли.

2. Как да приготвяте сочно месо

Вероятно се чудите защо месото в ресторантите никога не е сухо, а вие не успявате да сготвите сочно месо. Тайната на готвачите е накисване на месото в солена вода. Накисването на месото му придава богат вкус и сочност още преди да го сготвите. Освен това тази стъпка предотвратява прегарянето на месото.

3. Не се страхувайте от солта

Повечето хора се страхуват да не пресолят ястието и предпочитат да го оставят безвкусно. Това не е добър вариант, защото посоляването след това не е същото като доброто овкусяване на ястието по време на готвенето. Не се страхувайте от солта. Ако не сте сигурни какво количество сол да сложите, слагайте по малко в процеса на готвене и опитвайте. Така ще намалите риска от пресолване на ястието.

4. Захарта е чудесна подправка

Захарта не е само за сладкишите. Ако добавите щипка захар към ястие с домати, ще забележите огромна разлика във вкуса. Захарта противодейства на естествения кисел вкус на доматите, за да създаде богат, приятен вкус. Ако добавите малко захар към ястие, което приготвяте с домати извън техния сезон, ястието ще има толкова богат вкус, сякаш е приготвено с перфектно узрели домати.

5. Как да направите перфектния бургер 

Този супер прост трик ще ви помогне да приготвяте бургери, достойни за реклами. Трудно е да постигнеш перфектна форма на бургера, ако просто оформиш каймата с ръка и я сложиш в тигана. След като оформите кюфтето за бургера, ударете го в дъската няколко пъти, за да изкарате излишния въздух от него. След това направете лека вдлъбнатина в центъра. Тези две прости действия ще предотвратят издуването по време на печене и ще получите бургер с перфектна форма.

6. Как да приготвите бистър бульон

Трикът за приготвянето на най-чистия и вкусен пилешки бульон включва много пиле и много търпение. Сложете месото в тенджерата, налейте съвсем малко вода (колкото да покрие месото) и гответе 3 часа. Гответе на слаб огън и махайте пяната, която се образува. Това ще направи бульона по-бистър и вкусен. А за да стане напълно бистър, можете да го прецедите през тензух.

7. Зехтинът подсилва вкуса

Какво е общото между паста, пица, месо, рибни ястия? Освен че са супер вкусни, могат да бъдат подсилени с малко зехтин. Тук обаче има едно много важно условие – за да обогатите вкуса на ястието, трябва да използвате висококачествен екстра върджин зехтин.

8. Как да приготвите перфектната риба 

Ако искате да приготвите филе от риба с вкусна златиста коричка, винаги трябва да готвите рибата в горещ тиган. Преди да сложите филето в тигана, загрейте го много добре. Ако тиганът е студен, рибата ще залепне, а и няма да се образува тази вкусна коричка.

9. Защо не е добре винаги да използвате тигани с незалепващо покритие

Въпреки че тиганите с незалепващо покритие са страхотни и много улесняват живота ни, те не са най-добрият избор, ако искате ястие с вкусна, хрупкава коричка. Незалепващото покритие се явява като преграда между храната и топлината, което пречи на образуването на коричка. Въпреки това тези тигани са чудесни за приготвянето на яйца, палачинки и пържени филии.

10. Как да приготвите най-вкусната паста

Ако искате да приготвите вкусна паста, като тази, която хапвате в ресторантите, използвайте следния прост трик: преди пастата да е напълно сварена, прехвърлете я в съда със соса. По този начин пастата ще поеме повече от вкуса на соса и двете ще се смесят по-добре. Ако сосът ви е твърде гъст, добавете няколко лъжици от водата, в която сте варили пастата. Този трик се прилага в последните 2-3 минути от варенето на пастата.

Loading

  • Прилагате ли някои от тези трикове?

    • Прехвърлям пастата при соса в последните няколко минути от готвенето
    • Накисвам месото в солена вода
    • Добавям захар в ястията с домати
    • Не използвам незалепващ тиган, когато готвя месо или риба

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Sofia Menar 2022

Сбъркан ритъм в „Танцът на Али и Зин“

Салата с риба тон и аспержи