in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ СладкоСладко ПлачиПлачи ЯдосанЯдосан

10 любопитни факта за София

Още.бг
Още.бг

На 17-ти септември почитаме светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. На днешния ден отбелязваме и Деня на София. Денят е обявен за празник на града през 1992 година. По повод на днешния празник, ще ви разкажем някои любопитни факти за столицата:

 

1. Старото име на София е Средец. Едва през 14-ти век градът получава сегашното си име – София. Обявен е за столица на България след петвековна борба и война срещу турците, на 3 април 1879 г.

Още.бг
Снимка: Още.бг

2. Изграждането на софийското метро отнема 30 години. Процесът започва още през 1967-1968 година, а метрото е пуснато в експлоатация чак през 1998г. Първата копка на метрото е направена през 1978 година, за тези 10 години проектът е бил променян многократно.

3. Центърът на София е покрит с емблематичните жълти павета. Те се появяват през първото десетилетие на 20 век и има версия, че паветата са подарък за сватбата на Фердинанд Сакс-Кобургготски с Мария Луиза, но истината е, че паважът е дело на кмета на София – Мартин Тодоров.

Още.бг
Снимка: Още.бг

4. София е вторият най-стар столичен град в Европа, след Атина, столицата на Гърция.

5. Първите трамваи в София започват да работят на 1 януари 1901 г. Тогава трамваите имали 6 маршрута с обща дължина 23 км. Днес трамвайната система има маршрут от 308 км общо.

6. Катедралата Свети Александър Невски е една от най-големите православни църкви в света. Тя е висока 45 м, а камбанарията достига височина 50,5 м.

Още.бг
Снимка: Още.бг

7. Статуята на Св. София, която е символ на града, е поставена преди 21 години, а стойността й е 200 000$, заедно с позлатяването, благоустройството на прилежащата площ. Сумата е заплатена от Столична община.

Още.бг
Снимка: Още.бг

8. В София се намира най-старото и най-голямо висше училище в България- Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Университетът е създаден на 1 октомври 1888 г. като Висш педагогически курс.

Още.бг
Снимка: Още.бг

9. Първата електрическа крушка била запалена в Градската градина. Поводът бил официалното кръщение на парка преди тържественото посрещане на Княз Батенберг в София през 1879 г.

10. Първият автомобил в България е внесен в столицата от Август Шедеви. Той е чех, който живее в София. Това се случва през 1896 г. Автомобилът бил на френската марка „Дион Бутон”, с парен двигател и дървени колела.

Loading

 • Кое е любимото ви място в София?

  Още.бг
  • Храм-паметник „Свети Александър Невски“
  • Статуята на Света София
  • НДК
  • Булевард „Витоша“

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/Stefano Ricci

Историята на Stefano Ricci – модната къща, която облича милионерите

Какво задължително трябва да имате в гардероба си тази есен