in

10 интересни факта за Исак Нютон

Почти невъзможно е да си представим научния свят без името на Исак Нютон. Той е първият учен, който законно се опитва да намери обяснение защо всеки обект, който има някаква тежест, се спуска само към земята.

В съвременния свят Нютон е илюстриран с ябълка, тъй като се предполага, че е получил просветление именно когато е бил ударен по главата с голяма стара ябълка. За тази история обаче няма солидни доказателства. Най-вероятно е стигнал до първото си съждение за силата на гравитацията докато е гледал падаща ябълка.

Вижте 20 интересни факта за него:

1. Майката на Исак Нютон мечтаела той да стане фермер

Майката на Нютон била убедена, че той е създаден за селскостопанска работа. Той обаче мразел тази работа и опитите му се оказали неуспешни. Затова майка му му позволила да се запише да учи.

2. Нютон бил тормозен в училище

Исак Нютон бил тормозен от съучениците си заради срамежливия си и тих характер. Също така той се опитвал да докаже, че е по-добър от останалите и съсредоточавал цялото си внимание в ученето. В крайна сметка той постига тази своя цел.

3. Нютон печели четиригодишна стипендия в Кеймбридж

През 1664 г. той печели четиригодишна стипендия в Кеймбридж, което му дава възможност да използва свободното си време за нови научни идеи. Година по-късно обаче образованието му е прекъснато заради Бубонната чума и университетът е затворен за две години, през които Нютон се връща в имението „Woolsthorpe“, за да работи върху научните си трудове. По това време там той вижда падаща ябълка в градините на имението.

4. Той става професор по математика в Кеймбридж на 27 години

Само година след като завършва магистърското си образование, Исак става професор по математика в Кеймбриджския университет. Впечатлен от неговата работа, професор Исак Бъроу отстъпва мястото си на Нютон.

5. Нютон е изобретил смятането, но той не е бил добър инвеститор

Той губи над 20 000 британски лири, инвестирайки в „South Sea Company“. Към днешна дата тази сума се равнява на около 3 млн. долара. След тази загуба, той забранява в негово присъствие да се споменава името „Южно море“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Our World (@our_world101)

6. Той пише повече за религията и алхимията, отколкото за науката

Тази негова страна остава скрита. Приживе Нютон не споделя своите религиозни възгледи, но често пише за тях. Едва през 60-те години на миналия век неговите статии стават публични. Последователите му също пазят в тайна тези документи, тъй като се страхували да не сринат репутацията му и той да не бъде приет като еретик.

7. Исак Нютон никога не се жени

Според някои историци, тъй като Кеймбридж е наследство на системите на католическия университет, студентите, професорите и сътрудниците водят безбрачен живот. Той така и не намира време за личния си живот или просто не е искал да се разсейва.

8. Ученият вероятно е имал Синдорм на Аспергер

След задълбочено изучаване на дневниците и биографията на Нютон, учените стигнали до заключението, че симптомите на Аспергер са налице при него. Той няма почти никакъв социален живот. Не е говорел много и е имал проблеми с нервите и гнева. Често е забравял да се храни, тъй като е бил твърде зает с работата си.

9. Лекциите му в Кеймбридж били слабо посещавани, но той не ги отменял

Понякога студентите изобщо не се появявали на лекциите на Нютон, но въпреки това той не ги отменял. Ученият прекарва цели 30 години от живота си в Кеймбридж, но не проявявал особен интерес към своите ученици и професията си на преподавател. Според някои историци голяма част от студентите му почти не разбирали лекциите му. Той бил фокусиран основно върху своите изследвания.

10. Исак Нютон умира на 84 години от силни болки в стомаха

Когато станал на 80 години, Нютон започнал да има проблеми с храносмилането, които го принудили да мине на строга диета. Той умира на 84-годишна възраст след силни болки в стомаха.

Прочетете още:

Златното правило за успех на Айнщайн

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Цветовете на нощта

„Цветовете на нощта“ – инцидент, който белязва цели поколения

„Разбереш ли цифрите, ще разбереш смисъла на живота“