in

10 интересни приложения на бебешкия шампоан

Бебешки шампоан

Бебешкият шампоан е нещо, което всеки родител има вкъщи, но едва ли сте се замисляли, че можете да го използвате и за други неща, освен за почистване на нежната бебешка косичка.

Изненадващо, но този продукт, който е достатъчно нежен, за да къпете новороденото си бебе с него, има доста приложения- от почистване на кожения диван до изпиране на кашмирени дрехи.

Ето още няколко интересни приложения на бебешкия шампоан:

1. Миене на лицето

Миене лице

Ако бебешкият шампоан е достатъчно нежен за скалпа на вашето бебе, тогава е логично да е достатъчно нежен и за вашата кожа. Дерматолозите препоръчват на хората с екзема (себореен дерматит) да използват бебешки шампоан за измиване на лицето си всеки ден. Използва се по същия начин, както използвате и геловете за измиване на лице- намокряте, разтривате с бебешки шампоан и изплаквате.

2. За премахване на лепенки

Лепенка

Всички знаем колко неприятно е махането на лепенка от рана. Ако не сте достатъчно смели, за да дръпнете рязко, можете да сложите капка бебешки шампоан върху лепилото на лепенката, за да се отлепи от кожата. Остатъците, които остават по кожата, също могат да бъдат махнати с помощта на бебешки шампоан.

3. За справяне с леки възпаления на очите

Възпалени очи

Ако имате възпаление на очите, едно от най-важните неща, за да се справите с него, е да поддържате клепачите максимално чисти. Ако очите ви са зачервени, имате сърбеж и усещане за парене, към лечението добавете качествено почистване на клепачите. Тъй като бебешките шампоани са направени така, че да не причиняват сълзене на очите, можете да почиствате клепачите си с разтвор от топла вода и бебешки шампоан. Използвайте памучни пампони или клечки за уши, с които внимателно да почистите клепачите и миглите.

4. Почистване на бижута

Бижута

Когато почиствате бижута, особено такива с някакъв вид камъни, трябва да избирате нежни почистващи продукти. Можете да накиснете бижутата с малко бебешки шампоан, разтворен във вода, за да почистите следите от носенето. След като мръсотията се е накиснала, почистете пръстените и колиетата внимателно с клечка за уши.

5. Почистване на пода

Под

Ако не искате да използвате силни препарати за почистване на пода, за да предпазите пълзящото бебе или домашния си любимец, можете да почиствате пода с бебешки шампоан. Добавете 1-2 с.л. бебешки шампоан към кофата с водата и измийте пода както обикновено.

6. Почистване и поддържане на кожените мебели

Кожен диван

Макар че на пазара има специални препарати за почистване на кожени дивани и столове, както и на кожените чанти и обувки, нямате нужда от специален препарат. Разтворете малко бебешки шампоан в топла вода и почистете дивана с мека кърпа. След това просто полирайте и диванът ви ще бъде като нов. Този трик може да се използва и за кожените седалки на колата, кожената тапицерия на столовете и други.

7. Пране на деликатно пране

Пране

Има платове и материи, които трябва да се перат с нежни препарати. Такива са кашмирът, вълната, чорапогащите и много други. За да сте сигурни, че няма да съсипете кашмирения си пуловер, можете да го накиснете в малко вода с бебешки шампоан и след това да изплакнете. Дрехите ви ще бъдат почистени, ще ухаят страхотно и ще бъдат защитени.

8. За справяне със заседнал цип

Цип

Вероятно ви се е случвало да вземете чанта или яке, което не сте ползвали отдавна и да установите, че ципът е заседнал. Можете да намажете целия цип с малко бебешки шампоан и да го размърдате. Ако не е развален, а просто заседнал, ще се оправи по този начин.

9. За къпане на кучето

Куче къпане

Ако кучето ви се изцапа и нямате кучешки шампоан подръка, можете да използвате бебешки шампоан. Шампоаните, които вие използвате, не са подходящи за кучешката кожа, тъй като тя е изключително нежна и е с различно pH, но бебешкият шампоан ще свърши чудесна работа.

10. Почистване на четките за грим

Четки грим

Както знаете, върху четките за грим се събират много бактерии, така че трябва да се почистват редовно. Тъй като все пак това е нещо, което има допир с нежната кожа на лицето, не е добре да използвате агресивни продукти. Можете да използвате малко бебешки шампоан, разтворен във вода, за да почистите четките си.

  • Знаехте ли за тези приложения на бебешкия шампоан?

    Бебешки шампоан
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Селфи

Любопитни факти за селфито

Джоди Фостър

8 от най-добрите филми с участието на Джоди Фостър