Sinangag или пържен ориз с чесън е филипинско ястие, което има само няколко съставки.
Използва се предварително сварен ориз, обикновено останал от предишния ден, за да бъде малко по-твърд. Оризът се допълва от препечен чесън, малко сол и черен пипер, а понякога и малко лук.
Този ориз обикновено се сервира като гарнитура на някакво месо- бекон, наденица, пържола, риба. Може да се сервира и като добавка на пържени или бъркани яйца.
В района на Висайските острови, пърженият ориз се сервира с Asín tibuok, рядка морска сол, която се прави чрез филтриране на морска вода през пепел.
Ето как да приготвите филипински пържен ориз с чесън:
- 3 с.л. олио
- 12 скилидки чесън
- 4 ч. сварен ориз
- 1 ч.л. сол
- черен пипер
- 1 стрък зелен лук
- 4 яйца, по избор
Начин на приготвяне:
Запържете накълцания на ситно чесън в олиото за няколко минути, до златисто.
Внимателно извадете чесъна и оставете мазнината, която е поела аромата му. Сложете чесъна върху кухненска хартия, за да се изцеди от излишната мазнина.
Добавете сварения ориз в тигана и разбъркайте добре, така че всички зрънца да се покрият с мазнина. Оставете ориза да се готви около 5 минути. Разбъркайте и ако прецените, оставете го да се запържи още. Колко време ще го пържите, зависи от вашите предпочитания.
След като оризът стане златист и хрупкав, върнете чесъна в тигана.
Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно лук.
По желание можете да сервирате ориза с изпържените яйца.
-
Обичате ли ориз?
-
Да
-
Не
-