in

ЛюбовЛюбов

Филипински пържен ориз с чесън

Пържен ориз с чесън

Sinangag или пържен ориз с чесън е филипинско ястие, което има само няколко съставки.

Използва се предварително сварен ориз, обикновено останал от предишния ден, за да бъде малко по-твърд. Оризът се допълва от препечен чесън, малко сол и черен пипер, а понякога и малко лук.

Този ориз обикновено се сервира като гарнитура на някакво месо- бекон, наденица, пържола, риба. Може да се сервира и като добавка на пържени или бъркани яйца.

В района на Висайските острови, пърженият ориз се сервира с Asín tibuok, рядка морска сол, която се прави чрез филтриране на морска вода през пепел.

Ето как да приготвите филипински пържен ориз с чесън:

  • 3 с.л. олио
  • 12 скилидки чесън
  • 4 ч. сварен ориз
  • 1 ч.л. сол
  • черен пипер
  • 1 стрък зелен лук
  • 4 яйца, по избор

Начин на приготвяне:

Запържете накълцания на ситно чесън в олиото за няколко минути, до златисто.

Внимателно извадете чесъна и оставете мазнината, която е поела аромата му. Сложете чесъна върху кухненска хартия, за да се изцеди от излишната мазнина.

Добавете сварения ориз в тигана и разбъркайте добре, така че всички зрънца да се покрият с мазнина. Оставете ориза да се готви около 5 минути. Разбъркайте и ако прецените, оставете го да се запържи още. Колко време ще го пържите, зависи от вашите предпочитания.

След като оризът стане златист и хрупкав, върнете чесъна в тигана.

Овкусете със сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно лук.

По желание можете да сервирате ориза с изпържените яйца.

Loading

  • Обичате ли ориз?

    Ориз
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Този тест не е за всеки. Проверете знанията си по география

Захари Карабашлиев

Как се ражда идеята за „Опашката“ на Захари Карабашлиев?