Фарфале е вид паста с формички, които наподобяват панделки или пеперудки. Името произлиза от италианската дума за пеперуди „farfalle“.
Този вид италианска паста е създаден през 16-ти век в регионите Ломбардия и Емилия-Романя в Северна Италия.
Има различни размери паста фарфале, като по-малките панделки се наричат „фарфалине“, а по-големите- „фарфалони“. В италианския град Модена паста фарфале е известна като „стрикети“.
Тази паста има много разновидности- предлага се в няколко различни размера, както и в различни цветове. Има цветни видове паста, като цветовете се постигат чрез добавяне на различни зеленчуци в тестото, което до известна степен променя и вкуса. Червената паста се постига чрез добавяне на червено цвекло, зелената чрез спанак, а черната паста се приготвя с масло от сепия.
Паста фарфале най-често се приготвя със сметанов или доматен сос, но рецептата, която ви предлагаме е по-подходяща за пролетта. Ето как да приготвите паста със спанак и грах:
Необходими продукти:
- 350 грама паста фарфале
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- ½ ч. грах
- 150 грама спанак
- 120 грама сирене Фета
- сол и черен пипер
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
Запържете нарязания на ситно лук в зехтина. След като лукът омекне, добавете накълцания чесън и оставете на котлона за още 1-2 минути.
Добавете измития и нарязан спанак, почистения грах и малко сол и черен пипер.
Гответе докато грахът омекне и спанакът загуби обема си.
Междувременно сварете пастата в подсолена вода.
Варете фарфалето около 10 минути, а ако искате да бъде ал денте- 8-9 минути.
Запазете ½ ч. от водата, в която сте варили пастата.
Добавете изцедената паста към зеленчуците, добавете и сиренето Фета.
Ако ястието ви се струва твърде гъсто, добавете малко от запазената вода от пастата.
Гответе още няколко минути и накрая добавете пресен босилек. При необходимост добавете още сол и черен пипер.
-
Харесвате ли този вид паста?
-
Да
-
Не
-