Едно от най-известните ястия на тайландската кухня всъщност е доста лесно да се направи в домашни условия. Това е традиционната тайландска супа с къри, скариди и кокосово мляко. Тя е без глутен и е подходяща и за вегани.
Необходими продукти:
- 600 гр. кралски скариди
- 100 гр. спанак
- 2 червени чушки
- 4 с.л. зелена къри паста
- 2 листа от лайм
- 400 гр. кокосово мляко
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка зелен лук
- 250 гр. грах
- 450 гр. картофи
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. рибен сос
- 300 мл. пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтин в голям тиган и сложете зелената къри паста. Прибавете кокосовото мляко и разбъркайте хубаво до получаване на хомогенна смес. Сложете листата от лайм, чушките и картофите и оставете да къкри, докато омекнат.
След това добавете и останалите съставки и оставете още около 4 минути, докато скаридите станат готови.
Сервирайте супата с резенче лимон.