Терин е традиционно ястие от френската кухня, което наподобява хляб от месо. Може да се сравни и с руло Стефани, но като текстура наподобява повече пастет.
Теринът обикновено се сервира студен или на стайна температура. Може да се приготвя от различни меса- свинско, пилешко, пуешко и други.
Рецептата, която ви предлагаме, е с пуешко месо и гъби. Теринът е чудесно ястие за бърза вечеря, когато се чудите какво да сготвите. Може да се сервира със салата, картофи или други гарнитури.
Необходими продукти:
- 500 грама пуешка кайма
- 500 грама пуешки гърди
- 1 глава лук
- 1/2 ч. шамфъстък
- 2 скилидки чесън
- 1/3 ч. бяло вино
- 1 яйце
- 100 грама галета
- мащерка
- сол
- черен пипер
- магданоз
Начин на приготвяне:
Запържете лука, чесъна и гъбите в малко зехтин. Добавете бялото вино, сол и черен пипер и гответе, докато виното се изпари.
В голяма купа сложете нарязаното на ситно месо и каймата, добавете яйцето, галетата, натрошените на ситно шамфъстъци, мащерката, магданоза, сол и черен пипер и размесете с ръце.
Изсипете половината от сместа във форма за хляб и я натиснете хубаво с ръка. Отгоре сложете гъбите и накрая останалата смес с месо.
Сложете фолио и печете 30 минути на 180 градуса. След това махнете фолиото и печете още 30 минути.
-
Опитвали ли сте терин?
-
Да
-
Не
-