Телешко Бургиньон е ястие, което произлиза от френския регион Бургундия, който се намира на 100 км южно от Париж. Рецептата е създадена от Огюст Ескофие в началото на XX век, през 1903 г., а по-късно е популяризирана от Джулия Чайлд.
Телешкото Бургиньон е ястие, което се приготвя от парчета говеждо месо, сготвено във вино. Към месото се добавят лук, картофи, чесън, моркови, зелен фасул и други.
Има много варианти на рецептата и можете да променяте зеленчуците според вашите предпочитания.
Ето как да приготвите телешко Бургиньон. Рецептата е за 6 порции:
Необходими продукти:
- 1,5 кг телешко месо
- 3 дафинови листа
- мащерка
- 1 бутилка червено вино
- 3-4 моркова
- 2 глави лук
- 2 с. л. доматено пюре
- малко зехтин
- 3 с. л. брашно
- 400 грама гъби
- 300 грама бекон
- нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Измийте месото и го нарежете на едри парчета.
Сложете го в голяма тенджера, добавете дафиновите листа, малко мащерка и залейте с червеното вино. Оставете в хладилника за няколко часа.
Запържете нарязаните моркови и лук в малко зехтин. Добавете брашното и доматената паста.
В друг съд запържете местото, като го изцедите от маринатата.
След това прехвърлете месото, запържените зеленчуци, виното и всички подправки в голям съд. Печете около 2 часа на 180 градуса.
Малко преди да е готово, добавете гъбите и бекона, като предварително ги запържете леко.
Поръсете с пресен магданоз.
-
Харесвате ли френската кухня?
-
Да
-
Не
-