Днес е първият ден от Великденските пости. В следващите 40 дни консумацията на месо и продукти с животински произход е забранена. Въпреки че постите не са задължителни, много хора ги спазват.
Постите са много ефективен начин за прочистване на организма. Даваме на тялото си малко почивка от преработването на тежки храни и се храним предимно с плодове и зеленчуци, които са богати на витамини, което се отразява много добре на организма.
Ограничаването на храните с животински произход обаче може да направи избора на храна още по-сложен.
Супата от коприва, киселец и див чесън е наричана още „зелен борш“ и може да бъде направена с пилешки бульон и сварено яйце. Този вариант обаче не е подходящ за хората, които постят. Ето как да я приготвите така, че да бъде подходяща за постите:
Необходими продукти:
- 2 с.л. слънчогледово олио или зехтин
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 стрък целина
- 1 стрък праз лук
- 3 скилидки чесън
- 2 картофа
- 100 грама киселец
- 100 грама коприва
- 50 грама див чесън
- 3 стръка зелен лук
- 1 шепа копър
- 1 шепа магданоз
- сол и черен пипер
- 1 дафинов лист
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, моркова, целината и праз лука. Запържете ги в олиото за няколко минути. Добавете и нарязания на ситно чесън и оставете да се пържат още 2-3 минути.
Добавете около 2 литра вода и дафиновия лист. Овкусете с малко сол и оставете да заври.
Супата трябва да ври под капак около 40 минути.
Добавете нарязаните на едро картофи. Когато омекнат, добавете и нарязания киселец, копривата и дивия чесън.
Махнете тенджерата от котлона, добавете още сол и черен пипер, нарязания на ситно зелен лук, както и копъра и магданоза.
-
Постите ли?
-
Да
-
Не
-