Путанеска е италиански сос за паста, който произлиза от Неапол. Смята се, че рецептата се е появила през 20-ти век. Съставките са малко- домати, каперси, чесън, зехтин, маслини и аншоа .
„Puttana“ означава „проститутка“ на италиански и има предположения, че рецептата е измислена от жените с тази професия.
Друга история за произхода на рецептата е, че е изобретена от Сандро Пети, собственик на известен италиански ресторант. Малко преди ресторанта да затвори една вечер, седнали няколко човека, които били гладни. В края на работния ден Пети вече нямал почти никакви продукти, но те настояли да им приготви нещо, без значение какво. Готвачът извадил всички налични продукти от склада и създал този сос. По-късно Пети включва ястието в менюто и го нарича „Паста Путанеска“.
Най-хубавото на тази рецепта е, че буквално се приготвя за минути. Вижте как:
Необходими продукти:
- ¼ ч. зехтин
- 4 скилидки чесън
- 4 филета аншоа
- 800 гр. доматен сос
- ½ ч. маслини
- ¼ ч. каперси
- ½ ч. л. лют червен пипер
- сол
- черен пипер
- 500 грама спагети
- магданоз
- пармезан
Начин на приготвяне:
Запържете чесъна в зехтина. Добавете аншоата и гответе 1-2 минути.
След това добавете доматения сос, маслините, каперсите и подправете със сол и черен пипер.
Оставете да ври около 15 минути.
Междувременно сварете спагетите.
Изсипете ги в соса, разбъркайте добре, поръсете с нарязан магданоз и настърган пармезан.
-
Прости или сложни ястия предпочитате да готвите?
-
Прости
-
Сложни
-