Семифредо е италиански замразен десерт, който се прави от яйца, захар и сметана. Макар че много наподобява сладолед, текстурата му е по-скоро като на замразен мус.
Интересното при този италиански десерт е, че има съставки, които не му позволяват да замръзне напълно и може да се определи като полузамръзнал.
Подобно на много други италиански десерти, семифредото се прави от сурови яйца, но ако не искате да консумирате яйца, които не са преминали термична обработка, има варианти да направите семифредо и без яйца.
Обикновено в сместа се добавят различни вкусове- някакви плодове, ванилия и т.н. След това пък могат да се слогат най-различни топинги- шоколад, ядки, цели плодове и други.
Ето как да приготвите семифредо с шамфъстък, малини и розова вода:
Необходими продукти:
- 2 цели яйца
- 4 жълтъка
- ½ ч.ч. пудра захар
- 2 ч. сладкарска сметана
- ½ ч. шамфъстък
- 1 с.л. розова вода
- 1 ч.л. ванилия
- 300 грама пресни или замразени малини
Начин на приготвяне:
Подгответе формата, в която ще правите десерта. Най-добре е да използвате продълговата тавичка за хляб. Намазнете я и сложете хартия за печене.
Разбийте яйцата със захарта и сложете сместа да се загрее на водна баня.
Оставете за около 4-5 минути, докато сместа стане кремообразна. Махнете купата от огъня и оставете леко да се охлади.
Натрошете шамфътъкът и разбийте сметаната с миксера.
Към яйчената смес постепенно добавете сметаната. Разбърквайте непрестанно, за да не загубите обема на сместа.
След като сте добавили цялата сметана, добавете ядките, розовата вода и ванилията. Добавете и ¾ от малините и разбъркайте добре.
Изсипете тази смес в подготвената форма и сложете във фризера.
Оставете да престои за през нощта.
Извадете десерта от фризера около 5 минути преди сервиране и поръсете с останалите малини.
-
Опитвали ли сте семифредо?
-
Да
-
Не
-