Торта Медовик е руска многопластова торта, наподобяваща френската селска торта. Основните съставки в торта Медовик са заквасена сметана и мед.
Рецептата за тази торта е измислена през 19-ти век в Руската империя. Млад готвач измислил рецепата в стремежа си да впечатли императрица Елисавета Алексеевна, съпругата на Александър I. Императрицата не понасяла меда и всяко ястие, съдържащо мед я отвращавало. Един млад сладкар обаче не знаел за непоносимостта на императрицата към меда и приготвил вкусна торта с мед и заквасена сметана. Императрица Елисавета веднага се влюбила в тази торта и в последствие станала много популярна както в Русия, така и по целия свят.
Ето как да приготвите вкусна торта Медовик:
Необходими продукти:
- 1 ½ ч. мед
- ¼ ч. вода
- 1 ч. захар
- 200 грама масло
- 6 яйца
- 2 ½ ч. л. сода за хляб
- щипка сол
- 1 ч. л. канела
- 500 грама брашно
- 1 ¼ ч. варено кондензирано мляко
- 4 ч. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Сложете ¾ ч. мед в касерола. Сложете на котлона за около 3 минути, докато започнат да се образуват мехурчета. Когато това се случи, изключете котлона и добавете малко вода.
Разбъркайте добре и сложете тази смес на водна баня, за да не се втърди.
Напълнете друга тенджера с вода и оставете да заври. Комбинирайте ¼ от „сготвения“ мед, ¾ ч. обикновен мед, захар и масло и ги сложете върху врящата вода.
Разбийте яйцата и ги оставете настрани.
В друга купа разбийте содата, солта и канелата.
Когато маслото се разтопи, разбъркайте и добавете яйцата бавно, при непрескъснато разбъркване. След това добавете и сместа с канелата и содата и разбъркайте. Сместа ще започне да образува пяна.
Бавно добавете брашното. Може да ви е необходимо и по-малко от 500 грама, а може и повече.
Накрая трябва да имате лепкаво и меко тесто.
Разделете тестото на 9-10 топки. Разточете ги на много тънки кори и печете в предварително загрята на 170 градуса фурна. Печенето отнема не повече от 5 минути.
Веднага щом извадите първия блат от фурната, изрежете кръг от него с помощта на чиния, капак или нещо друго кръгло, което ще използвате и за всички останали блатове.
Не изхвърляйте изрезките, те се използват за украса на тортата.
Повторете с всички останали блатове.
Когато изстинат, те стават много твърди, но след това ще се напоят от крема.
Разбъркайте останалия мед, кондензираното мляко и заквасената сметана. Ако не можете да намерите варено кондензирано мляко, можете да използвате обикновено и да поставите консервата във вряща вода за 2,5 часа.
Разбъркайте крема и оставете блатовете да се охладят добре, преди да сглобите тортата.
Редувайте блат и крем, накрая измажете цялата торта с крем и поръсете с натрошените остатъци от блатовете.
Добре е тортата да престои поне 1 нощ, за да се напои добре.
-
Обичате ли медени торти?
-
Да
-
Не
-