Ризотото с октопод е вкусно и здравословно ястие, което е идеално за лятото.
Месото от октопод е много вкусно и доста полезно, както повечето риби и морски дарове. Обикновено се готви с пипалата на октопода, а може да се готви и с цели бейби октоподчета. Ако използвате бейби октоподи, визията на ястието ще е още по-интересна.
Ризотото е традиционно италианско ястие, което се различава от обикновения ориз по това, че оризът се вари в бульон, а не във вода. За тази рецепта можете да използвате рибен бульон за варенето на ориза, тъй като вкусът, който ще придаде, ще подхожда на останалите продукти.
Ако не разполагате с рибен бульон, можете да използвате и зеленчуков, просто вкусът няма да бъде толкова богат.
Ето как да приготвите вкусно ризото с октопод:
Необходими продукти:
- 500 грама бейби октоподи
- ¼ ч. зехтин
- 2 ч.ч. ориз Арборио
- 1 глава лук
- 250 грама гъби
- 2 скилидки чесън
- 1 литър бульон (рибен или зеленчуков)
- 2 домата
- 2 дафинови листа
- 1 ч. бяло вино
- 1 ч.л. риган
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте и почистете бейби октоподите.
Сварете ги в леко подсолена вода за 20-25 минути.
Нарежете половината глава лук на ситно и го запържете в 1 с.л. зехтин. Когато омекне, добавете нарязаните на много ситно домати и нарязаните гъби.
Когато омекнат, добавете и сварения октопод. Сложете капака и гответе още 10 минути на слаб огън.
Загрейте още 1 с.л. зехтин и запържете останалия лук. Добавете останалия ориз и запържете и него за няколко минути.
Добавете виното и започнете да добавяте по малко от бульона и разбърквайте.
Когато оризът поеме течността, добавете още бульон и продължете така, до пълно сваряване на ориза.
Накрая добавете подправките, както и сготвените октоподи.
-
Опитвали ли сте ризото с октопод?
-
Да
-
Не
-