Ризотото е едно от най-вкусните и лесни ястия. Нарязаният на тънко артишок му придава страхотен аромат.
Можете да добавите и други зеленчуци, като тиквички, както и трюфели, за да направите вкуса още по-богат.
Ето как да приготвите вкусно ризото с аспержи:
Необходими продукти:
- 6 малки артишока
- 1 лимон
- 1 литър зеленчуков бульон
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 4-5 стръка целина
- зехтин
- масло
- 400 грама ориз Арборио
- 2 чаши бяло вино
- 150 грама пармезан
- няколко листа свежа мента
Начин на приготвяне:
Запържете нарязаните на ситно лук, чесън и целина в малко зехтин и масло, на слаб котлон, за около 15 минути.
Добавете измития ориз и усилете котлона.
Когато оризът стане полупрозрачен добавете виното и продължавайте да бъркате.
След като оризът поеме течността, започнете бавно да добавяте бульона. Добавяте малко бульон, изчаквате оризът да го поеме, добавяте още и така.
Този процес ще отнеме около 15 минути.
Обелете и добавете нарязания артишок. Оставете на котлона още няколко минути, докато омекне, и изключете котлона.
Добавете още малко масло, настъргания пармезан и нарязаната мента.
-
Обичате ли артишок?
-
Да
-
Не
-