in

Рецепта за цветна фокача

Вълшебствата й в кухнята я превръщат в първия български кулинар със собствено предаване в 24 Kitchen, а страстта й към музиката и виолончелото сякаш магически се пренася и върху ястията, които тя приготвя с майсторство и финес. Слънчевата Йоланта Делибозова-Йоли, която безспорно е едно от най-усмихнатите и обичани лица на българската кулинарна сцена, се завръща с ново предизвикателство за любителите готвачи – книгата „Вкусно с Йоли II“.

„Вкусно с Йоли II“ събира 64 редактирани рецепти от първото издание на „Вкусно с Йоли“, допълнени за повече наслада с 23 от най-изкушаващите предложения от „Сладки ноти“. Книгата съдържа и 16 изцяло нови кулинарни идеи, с които да разнообразите менюто си.

След като през 2021 г. Йоли ни зарадва с изданието „Празнични рецепти“, в което са поместени идеи за ястия за всеки празник в българския календар, тя отново демонстрира как да превърнем и най-обикновения ден в нещо специално.

От бързи кремсупи, подходящи за обедите, когато нямаме време за сложни ястия, до леки и здравословни салати, изкушаващи печива и сладка, впечатляващи предястия, месни и безмесни гозби, във „Вкусно с Йоли II“ са поместени над 100 рецепти, от които да се вдъхновим в кухнята. А финалните глави от книгата са посветени специално на коледните и великденските празници – с идеи как да ги направим още по-вкусни и запомнящи се! Философията на Йоли, с която тя подхожда към всяко своя ястие, е – храната е обич, храната е празник, храната е чувство.

Ето и една рецепта от нея: 

Цветна фокача

Продукти:

  • 1/2 кубче прясна мая или 1 пакетче суха
  • 250 мл хладка вода
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 50 мл зехтин
  • 450 г брашно друго:
  • червени чушки
  • пера зелен лук
  • листа босилек
  • няколко черни маслини
  • 1-2 гъбени пънчета
  • слънчогледови семки
  • зехтин за поръсване

 Приготвяне:

Разтворете маята във водата. Сложете захарта, солта и налейте зехтина. Постепенно прибавете брашното и омесете меко тесто. Може да направите това в кухненски робот. Покрийте купата с найлоново фолио и оставете тестото на топло за около 30-40 минути, докато удвои обема си.

Докато тестото втасва, подгответе зеленчуците. Нарежете чушките на парченца, наподобяващи венчелистчета. Маслините накълцайте на ситно, а гъбените пънчета нарежете на кръгчета.

Сложете лист хартия за печене в голяма тава. Намаслете го с малко зехтин и прехвърлете втасалото тесто върху него. С ръце оформете неправилен правоъгълник с дебелина около 1 см. Може и да го разточите, но тестото е меко, еластично и лесно се обработва с ръце. Отгоре подредете зеления лук, имитиращ стебла. Оформете цветчета от червените чушки. В центъра им сложете кръгче гъбено пънче, а около него ситно нарязани черни маслини за тичинки. Тук-там поставете листа босилек. По някои от лучените стръкове подредете слънчогледови семки като житни класове.

С пръсти направете вдлъбнатини по фокачата и поръсете с малко зехтин. Изпечете я в предварително загрята на 180° фурна с вентилатор за около 30 минути. От тестото се получават две по-малки фокачи. Ползвайте всякакви зеленчуци, семена, подправки, листа. Помолете децата си да нарисуват цветна картинка и заедно се опитайте да я пресъздадете върху тестото. Забавлявайте се!

 

 

 

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

От днес всичко е кино, Джералдин Чаплин пристига на София Филм Фест

Да срещнеш Индира Ганди