По традиция на Бъдни вечер се прави голяма содена питка. Вечерта на 24-ти декември обаче коледарите започват да обикалят и трябва да бъдете подготвени, в случай, че посетят и вашия дом.
За коледарите се приготвят специални гевреци, които се нанизват на тоягите им. Гевреците също трябва да бъдат постни. Те се правят със сода за хляб, но има един малко по-специфичен момент от приготвянето им.
Вижте как да приготвите постни содени гевреци за коледари:
Необходими продукти:
- 400 грама брашно
- 250 мл вода
- 40 грама сода за хляб
- 1 пакетче суха мая
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- семена по избор (маково семе, сусам и други)
Начин на приготвяне:
Разтворете маята, захарта и 2 с. л. в 100 мл вода. Оставете настрани, за да втаса.
Пресейте брашното и направете кладенче. В него се изсипва маята, солта, и останалата вода.
Замесете тесто, увийте го в кърпа и оставете да втаса за 30-40 минути.
Размесете тестото отново и оформете гевречета от него.
Сложете содата в 1 литър вряща вода. Содата ще се разпени и с решетъчна лъжица трябва да потопите гевречетата едно по едно.
След като ги извадите от водата, наредете ги в тава, намажете ги с малко олио и поръсете със семената.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.
-
Приготвяте ли гевреци за коледарите?
-
Да
-
Не
-