in

Постни содени гевреци

Снимка: Instagram/ayse.gulun_elinden
Снимка: Instagram/ayse.gulun_elinden

По традиция на Бъдни вечер се прави голяма содена питка. Вечерта на 24-ти декември обаче коледарите започват да обикалят и трябва да бъдете подготвени, в случай, че посетят и вашия дом.

За коледарите се приготвят специални гевреци, които се нанизват на тоягите им. Гевреците също трябва да бъдат постни. Те се правят със сода за хляб, но има един малко по-специфичен момент от приготвянето им.

Вижте как да приготвите постни содени гевреци за коледари:

Необходими продукти: 

  • 400 грама брашно
  • 250 мл вода
  • 40 грама сода за хляб
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • семена по избор (маково семе, сусам и други)

Начин на приготвяне: 

Разтворете маята, захарта и 2 с. л. в 100 мл вода. Оставете настрани, за да втаса.

Пресейте брашното и направете кладенче. В него се изсипва маята, солта, и останалата вода.

Замесете тесто, увийте го в кърпа и оставете да втаса за 30-40 минути.

Размесете тестото отново и оформете гевречета от него.

Сложете содата в 1 литър вряща вода. Содата ще се разпени и с решетъчна лъжица трябва да потопите гевречетата едно по едно.

След като ги извадите от водата, наредете ги в тава, намажете ги с малко олио и поръсете със семената.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

Loading

  • Приготвяте ли гевреци за коледарите?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Синята лагуна – късче от рая в Исландия

Как се живее в китайско общежитие и къде и защо се пише „Опел Кадет“ в графата с националност