Рибата е много полезна храна и е препоръчително да я избирате за едно от храненията си поне 2 пъти седмично. Сьомгата е една от най-обичаните и полезни видове риба. Тя е богата на омега-3 мастни киселини, чудесен източник на протеин и на витамини от група B. Когато решите да хапвате риба, най-добрата опция е да изберете рецепта за печена риба. Ето как да приготвите вкусна печена сьомга с аспержи:
Необходими продукти:
- 4 филета от сьомга, с кожа
- 2 скилидки чесън
- 3 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. соев сос
- 2 с. л. мед
- 1 1/2 с. л. олио
- 1/2 ч. л. сусам
- сол
- черен пипер
- 1 връзка аспержи
- 1 люта чушка
Начин на приготвяне:
В малка купа разбийте чесън, лимонов сок, соев сос, мед, олио и сусам.
Измийте и подсушете филето от сьомга, подправете го със сол и черен пипер и го сложете в плик с цип. Добавете половината марината, затворете плътно и сложете в хладилника за 30 минути.
Наредете аспержите в тава и ги поръсете с малко олио. Печете около 10-15 минути. След това извадете филето от хладилника и наредете рибата върху аспержите.
Добавете останалата марината и печете още 15 минути.
Малко преди да е готово, нарежете лютата чушка на ситно и я добавете отгоре, ако искате ястието да стане пикантно.
След като извадите тавата от фурната, поръсете със сусам или добавете няколко резенчета лимон.
-
Колко често хапвате риба?
-
Веднъж седмично
-
Няколко пъти седмично
-
Веднъж в месеца
-
Не ям риба
-