Пеперони е пикантен салам, който се приготвя от сушено свинско и говеждо месо, подправено с червен пипер и лют червен пипер.
Преди готвене, саламът е мек и яркочервен, а когато се запече или запържи, става тъмен и хрупкав. Нарязаното на тънко пеперони е един от най-популярните топинги за пица.
Макар че сме свикнали да хапваме този пикантен колбас предимно върху вкусна пица, има и други ястия, в които се добавя и стават много вкусни.
Едно вкусно, бързо и много лесно ястие е пастата с пеперони. Обикновено се приготвя на фурна, а освен колбаса, се добавя сос Маринара, пресни подправки и моцарела. Можете да добавите също всякакви зеленчуци по избор, но е препоръчително да не пропускате лука и чесъна.
Ето как да приготвите това вкусно пикантно ястие:
Необходими продукти:
- 500 грама паста по избор
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1 ч.л. риган
- 4 скилидки чесън
- 2 ч.ч. сос Маринара
- 400 грама домати от консерва
- 2 ч.ч. моцарела
- ½ ч.ч. пармезан
- 250 грама пеперони
- пресен босилек
Начин на приготвяне:
Сложете пастата да се вари във вряща подсолена вода.
Докато чакате да стане готова, загрейте зехтина в дълбок тиган.
Запържете нарязания на ситно лук за няколко минути, след което добавете и накълцания чесън. Когато омекнат, свалете тигана от котлона.
След като пастата се е сварила, изцедете я от водата и я върнете обратно в тенджерата. Добавете лука и чесъна, соса Маринара, доматите от консерва, половината настъргана моцарела, настъргания пармезан, нарязания на тънки кръгчета салам пеперони, ригана и малко пресен босилек.
Разбъркайте добре, след което прехвърлете сместа в намазнена тавичка. Поръсете с останалата моцарела и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-25 минути.
Когато моцарелата хубаво се разтопи и стане златиста, извадете ястието от фурната.
Добре е да се сервира, докато е още топло.
-
Обичате ли пеперони?
-
Да
-
Не
-