Панетоне е традиционен италиански сладък хляб, който се приготвя за коледните празници. Той е с куполовидна форма и има не особено голяма основа. Обикновено е с височина около 15 см и съдържа стафиди или портокалова кора. Има най-различни варианти на рецептата, като панетонето може да съдържа крем, шоколад и други.
Този сладкиш произлиза от Милано, а името идва от „panetto“ (малка торта). Наставката „one“ променя значението на „голяма торта“.
Необходими продукти:
- 4 с. л. топло мляко
- 7 гр. суха мая
- 150 грама захар
- 250 грама масло
- 5 яйца
- 2 ч. л. ванилия
- кората от 1 лимон
- кората от 1 портокал
- 550 грама брашно
- 80 грама стафиди
- 3 с. л. ром
- 100 грама захаросани кори от лимон или портокал
- 30 грама бадеми
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете сухата мая и 1 с. л. захар в топлото мляко. Покрийте съда и оставете за няколко минути.
Останалата захар разбийте с маслото и ванилията.
Добавете лимоновата и портокаловата кора. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате.
Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче в центъра. В него изсипете маята, а след това и сместа от яйца и масло. Размесете, за да се комбинират всички съставки. Тестото ще бъде много лепкаво.
Прехвърлете тестото на набрашнена повърхност и месете още около 10 минути, докато тестото стане меко и еластично.
Прехвърлете в намазнена купа и оставете в хладилника за през нощта.
Сложете стафидите в рома и леко го нагрейте, докато стафидите поемат течността и станат меки.
Извадете тестото от хладилника и го размесете. Добавете стафидите и захаросаната кора и размесете и тях вътре в тесото.
Изсипете го във форма за торта с диаметър 20 см, като я увиете предварително с хартия за печене. Покрийте със стреч фолио и оставете да втаса няколко часа. (около 3-4 часа)
Загрейте фурната на 180 градуса, намажете панетонето с разбит жълтък, поръсете със захар и начупени бадеми и печете около 40-50 минути.
Преди да сервирате, поръсете с пудра захар.
-
Харесвате ли италианските десерти?
-
Да
-
Не
-